Nieuws

Batavialand kan vernieuwen na miljoenenbijdrage

EOC
FVEN

Provinciale Staten hebben woensdagavond unaniem ingestemd met de plannen voor de doorontwikkeling van museum Batavialand. De provincie investeert 2,3 miljoen euro in een nieuw entreegebouw en de herinrichting van het terrein.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen draagt 5,64 miljoen euro bij. Daarnaast krijgt Batavialand vanaf dit jaar 300.000 euro extra voor de exploitatie. Tot slot draagt de provincie 200.000 euro bij in het aan land brengen van de Batavia, want het schip ligt nu in het water weg te rotten. Nadat de Batavia aan land is gebracht, kan gestart worden met de restauratie van het schip.

Met de bijdrage moet Batavialand worden getransformeerd tot een nieuw themapark en is de weg vrij voor de komst van het Nationaal Scheeps-archeologisch Depot naar het gebied. De Bataviawerf verhuist van de huidige locatie naar een plek aan de overkant van de weg, richting het huidige erfgoedcentrum. De grond waar de werf nu op ligt, is van de gemeente Lelystad.
De gemeente wil de verkoopopbrengst van de grond bestemmen als haar aandeel in de nieuwe plannen. Batavia Stad heeft interesse in die grond om daar te kunnen uitbreiden al zal de grond uiteindelijk openbaar te koop worden aangeboden.

Het nieuwe Batavialand wordt opgedeeld in drie thema’s:

  • Oud land, de vroegste geschiedenis van Flevoland
  • Water, de geschiedenis van de Zuiderzee en de scheepvaart die hier plaatsvond
  • Nieuw land, de inpoldering en moderne geschiedenis van Flevoland, met ook een blik op de toekomst.

Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Flevoland

Afbeelding: de plannen voor Batavialand zoals in 2019 gepresenteerd