Nieuws

Bark Europa omgevallen op werf in Kaapstad

Tijdens de onderhoudsperiode in Kaapstad heeft een ongeval plaatsgevonden, waardoor Bark EUROPA deels omviel. Toen het schip terug in het water zou worden gelaten ging het ernstig mis. Alle bemanningsleden hebben het schip veilig verlaten, één matroos is gewond geraakt. Hij verkeert momenteel in stabiele toestand en krijgt passende medische zorg.

De omvang van de schade aan het schip wordt nog beoordeeld en op dit moment kunnen we de exacte tijdlijn voor het hervatten van onze zeilreizen niet bepalen. De bemanning werkt ijverig aan het aanpakken en oplossen van de situatie, om de noodzakelijke stappen te kunnen nemen om verder te gaan. Met de walorganisatie zullen ze de Bark EUROPA zo snel mogelijk weer volledig operationeel hebben.

Bark Europa komt al meer dan 20 jaar op de werf in Kaapstad. Op de reis vanuit Ushaia (Argentinië) zeilt ze via Antarctica en South Georgia naar Kaapstad voor haar werfonderhoud. Daarna zou ze de reis naar Europa verder voortzetten.

Europa is 39,8 m (131 ft) lang en is geregistreerd in Nederland. Ze werd oorspronkelijk gebouwd als een Duits lichtschip, Senator Brockes, in 1911 bij de H.C. Scheepswerf Stülcken & Sohn in Hamburg, Duitsland. Tot 1977 deed ze dienst als lichtschip op de rivier de Elbe. In 1994 werd ze in Amsterdam door Harry Smid volledig omgebouwd tot zeilende bark en achteraf uitgerust voor zeiltraining voor speciale doeleinden.

Bark Europa is niet alleen een schip met historische waarde: het is ook een legende onder zeilers. Bijgenaamd de “Ocean Wanderer”, heeft het een reputatie als het schip dat “echt” vaart en al jaren langs de traditionele zeilroutes helemaal naar Antarctica reist. Het is een schoonheid die altijd in het oog springt, of het nu opduikt in de haven of op zeilevenementen over de hele wereld. In 2020 werd de Europa wereldnieuws omdat het non-stop van Ushaia naar Nederland zeilde ivm Corona.