Nieuws

Atis en MMSI controleren

Twee weken geleden schreef de Scheepspost dat het Agentschap Telecom meer gaat controleren én bekeuren op de ATIS verplichting van marifoons. In de praktijk zou zo’n 30 % van de marifoongebruikers niet voldoen aan de Atis plicht.

Maar lang niet iedere schipper is zich bewust of zijn marifoon wel of niet Atis uitzend. De meeste marifoons hebben in het menu een optie om de ingeprogrammeerde gegevens te tonen. Zo kan je zien of de gegevens juist in het geheugen van de marifoon staan. Een andere mogelijkheid is dat je een verkeerspost oproept op het juiste werkkanaal. Zij kunnen de codes uitlezen en als het niet druk is dan zal men daar in het algemeen aan mee willen werken.

Wat als de code(s) verkeerd ingevoerd blijken te zijn?
Zelfprogrammeren van de marifoon is éénmalig. Als er dus een fout is gemaakt (of als je een marifoon van een ander hebt gekocht) dan kan alleen een gespecialiseerd bedrijf de marifoon opnieuw programmeren.

Als je een marifoon overneemt van iemand die stopt met varen dan kan het handig zijn om zijn registratie en daarmee zijn codes over te nemen. Dat scheelt de kosten van het opnieuw inprogrammeren, maar je moet dit wel samen met de oude eigenaar via het Agentschap Telecom regelen. 

Lees het gehele artikel op de bron: Vaarwijzer Nieuwsbrief

Foto: Varen doe je Samen