Archeologie, Musea en Behoud

17e-Eeuwse trouwjurk uit wereldberoemd Texels scheepswrak onthuld

EOC
FVEN

Museum Kaap Skil heeft vandaag opnieuw een bijzondere vondst uit het wereldberoemde Palmhoutwrak onthuld: de ‘Silver Dress’, een 17e-eeuwse jurk met ingeweven plaatjes zilver. Recent onderzoek wijst uit dat het hoogstwaarschijnlijk om een trouwjurk gaat. Het is de tweede gevonden jurk uit het 17e-eeuwse scheepswrak, eerder werd de vrijwel gave zijden jurk uit het Palmhoutwrak wereldnieuws. Beide jurken zijn vanaf zondag 13 november te zien in de nieuwe tentoonstelling, samen met een selectie van de meest exclusieve voorwerpen die in dit wrak zijn gevonden. De vondsten zijn eigendom van de provincie Noord-Holland en in langdurige bruikleen gegeven aan het museum.

Trouwjurk
De opgedoken 17e-eeuwse trouwjurk bestaat, in tegenstelling tot de andere jurk uit het Palmhoutwrak, uit losse onderdelen. Het lichaam van het kostbare zijden kledingstuk, het lijfje en de rok, zitten nog wel aan elkaar. Oorspronkelijk was de jurk waarschijnlijk van licht gekleurd zijde. De huidige, bruinachtige kleur is het effect van bijna vier eeuwen op de zeebodem. De jurk is over het hele oppervlak bedekt met zilveren versieringen. Deze bestaan uit kleine zilveren plaatjes, die in de vorm van liefdesknopen in het zijde zijn geweven in een herhalend patroon van in elkaar geknoopte harten. Een heel toepasselijk motief voor op een trouwjurk in die tijd.

Maarten van Bommel, hoogleraar natuurwetenschappelijke aspecten van conservering en restauratie van roerend cultureel erfgoed aan de Universiteit van Amsterdam en betrokken als onderzoeksleider bij de tentoonstelling: “Het is ongelooflijk wat we hier in handen hebben, dit is een van de meest unieke historische vondsten ooit. Misschien zijn er op de wereld maar twee van dit soort jurken. En die liggen nu allebei hier, op Texel.”

Lees het gehele artikel op de bron: Texelse Courant

>