Nieuws

Zo wil Jan-Matthias Westermann van EMH de toekomst van traditionele schepen veilig stellen

Veel traditionele zeilschepen worden acuut bedreigd en steeds meer operators geven het op. Nu zou de volgende generatie moeten helpen – en een fonds, wellicht gebaseerd op het Deense model. Jan-Matthias Westermann, voorzitter van de European Maritime Heritage Foundation, brengt verslag uit over plannen en problemen.

Het toneel van traditionele scheepsorganisaties ontmoette elkaar afgelopen weekend in Hamburg: de Europese koepelorganisatie voor het behoud en de promotie van de traditionele scheepvaart “Europees Maritiem Erfgoed” (EMH ) had uitgenodigd voor haar tweedaagse jaarlijkse conferentie. Ongeveer 25 vertegenwoordigers van de landelijke koepelorganisaties waren aanwezig.

Op de agenda stonden de gevolgen van de steeds strengere veiligheidseisen, maar ook de gevolgen van de krappe budgetten voor het behoud van maritiem erfgoed en de financiële ondersteuningsmogelijkheden voor de bootexploitanten. Het in Amsterdam gevestigde EMH heeft een Europese stichting opgericht onder de Duitse wet “Maritiem Erfgoed Europa” en wil “het bewustzijn van sponsors uit de industrie en de steun van burgers en Europese en nationale overheden vergroten en aanscherpen”, zoals hij aankondigde.

Jongeren zouden geïnteresseerd moeten zijn in traditionele schepen
De Algemene Vergadering is overeengekomen om de uitwisseling van jongeren verder te bevorderen en meer prikkels te creëren voor jongeren om deel te nemen aan tochten op traditionele schepen. Nu moet de EMH concrete modellen ontwikkelen om dit in de praktijk te brengen.

“De traditionele schepen zijn HET herkenningspunt op alle havenfestivals in Europa en zijn daarom een ​​belangrijk onderdeel van het verbinden van mensen binnen Europa”, staat in een verklaring. “Dit bevordert de Europese cohesie op de lange termijn. Meer dan ooit is het, ook met het oog op de huidige politieke situatie, noodzakelijk om de traditionele schepen van Europa op alle mogelijke manieren te ondersteunen. Zonder hen zal veel van ons cultureel erfgoed in dit gebied voor altijd verloren gaan.”

Lees het gehele artikel met een uitgebreid interview met Westermann op de bron: Yacht.de