Nieuws

Wissel je oude vaarbewijspasje binnenkort om

Wanneer je voor 1 juli 2014 je vaarbewijs gehaald dan staat daar waarschijnlijk een vervaldatum op. Sinds 1 juli 2014 is de verplichte verlenging van het vaarbewijs op 70-jarige leeftijd echter wettelijk afgeschaft. Dat je daarna elke 5 jaar opnieuw het vaarbewijs moet verlengen, is ook komen te vervallen. Met deze wetswijziging is het Klein Vaarbewijs en het Groot Pleziervaartbewijs dus onbeperkt geldig geworden. Dit geldt ook voor alle bestaande vaarbewijzen die voor 1 juli 2014 zijn afgegeven en nog een vervaldatum hebben staan.

Varen in het buitenland
Als je je vaarbewijs alleen in Nederland gebruikt, dan is je oude vaarbewijspasje voldoende, ook met een verlopen vervaldatum. Je vaarbewijs is tenslotte op basis van de nieuwe wetgeving onbeperkt geldig. Heb je ook in het buitenland een vaarbewijs nodig? Dan is het verstandig om je pasje om te wisselen voor een nieuw exemplaar zónder vervaldatum. Daarmee voorkom je mogelijk lastige discussies met de buitenlandse politie.

Van VAMEX naar CBR
Vanaf 1 januari 2020 neemt niet meer VAMEX, maar het CBR de recreatievaartexamens af. Het gaat om het Klein vaarbewijs I en II en het Groot pleziervaartbewijs II. Er was een stormloop op de examens omdat het gerucht ging dat voor het klein vaarbewijs een praktijkexamen verplicht ging worden. Dat gaat echter niet gebeuren. Inmiddels zijn alle examens voor 2019 bij VAMEX gereserveerd. Dit betekent dat het voor nieuwe kandidaten niet meer mogelijk is om in 2019 examen te doen. Toekomstige examenkandidaten kunnen in oktober bij het CBR terecht voor het reserveren van de recreatievaart-examens.

Vraag direct aan
Dien je aanvraag voor het omwisselen van het vaarbewijs vóór 1 december 2019 in bij de Vamex. De kosten hiervoor bedragen € 20,-.

Klik hier om direct een aanvraag in te vullen.Lees het gehele artikel op de bron: Zeilen.nl