Nieuws

Warmond wordt een drijvend openluchtmuseum

Warmond ontvangt vanaf 24 juli zo’n 80 erfgoedschepen bij recreatie eiland Koudenhoorn. De erfgoedschepen liggen er tot en met 27 juli en worden feestelijk ontvangen vanwege het evenement Sail Warmond. Op 27 juli vertrekken de schepen weer om verder te gaan naar Sail Leiden. Deze grootse vloot varend erfgoed maakt van Warmond een drijvend openluchtmuseum!

In Warmond, op Koudenhoorn, komen pontons te liggen om alle schepen een mooie plek te kunnen geven. De schepen met een Warmonds vlaggetje zijn te bezoeken gedurende de dagen dat ze er liggen. Op woensdag 25 juli organiseert de Stichting Zeilvaart Warmond een Beurtveerwedstrijd. De finish is tussen 16.00 en 17.00 uur. Historisch Genootschap Warmelda organiseert ’s avonds een presentatie over Ambachtelijke Scheepswerven. Op het 50 meter lange schip de Terra Nova zal André van Noort vertellen over vroegere tijden.

Donderdag 26 juli is de grote Scheepsparade. Alle 80 schepen zullen tussen 15.00 -17.00 uur in kolonne door Warmond varen. De schepen zijn goed te bewonderen vanaf de Gemeentehaven en het Park Groot Leerust. Op de Gemeentehaven zal een spreekstalmeester informatie geven over schepen die voorbijvaren. De Scheepsparade wordt afgenomen door een admiraal, de Witte Walvis. Dit is een Lemsteraak en dit admiraalschip ligt afgemeerd tegenover de Gemeentehaven. De Commissaris van de Koning Jaap Smit en de burgemeester Carla Breuer zullen de parade afnemen. . De deelnemende schepen zullen de admiraal groeten.

Stichting Historisch Erfgoed De Kaag vaart met haar Kagenaar naar de Zwanburgerpolder. De Kagenaar gaat door het sluisje de Zwanburgerpolder in. Een unieke ervaring, omdat het sluisje normaal niet toegankelijk is. De afvaart is op woensdag 25 juli en donderdag 26 juli om 10.00 en 12.00 uur. Er is ook een afvaart op woensdag om 14.00 uur. Deelname is gratis. De erfgoed route is mede mogelijk gemaakt door het Jacoba van Beijerenfonds.

Alle informatie is te vinden op www.warmondaandekaag.nl

Foto: G.H.Herrebrugh