Buitenland

Voormalige Hr. Ms. De Ruyter blijft mogelijk bewaard als museumschip in Peru

Door veel oud-marinemannen wordt met nostalgie teruggekeken op de kruiser Hr. Mr. De Ruyter die in de jaren zeventig aan Peru verkocht werd. Peru besloot na de uitdienststelling van de kruiser in 2017 dat het een museumschip zou worden. Toen bleef het lang stil, maar nu is er sprake van dat het schip onderdeel wordt van Inka Park.

Inka Park moet in Peru een groot pretpark plus een duurzame stad worden. Het is een initiatief van onder meer Nederlandse bedrijven en er zijn ook kennisinstituten als Wageningen Universiteit & Research aan verbonden. In een maritiem deel van Inka Park zou de voormalige De Ruyter passen.

De in de jaren vijftig gebouwde kruiser had een zeer fraaie lijn en dekopbouw. Voor de oorlog waren de eerste plannen voor deze klasse schepen gemaakt. Door de marinestaf werden na de bevrijding nieuwe eisen opgesteld. Het nieuwe ontwerp hield rekening met lessen die tijdens de oorlog waren geleerd.

De tot Almirante Grau gedoopte De Ruyter bleef tot 2017 in de vaart. Sinds de uitdienststelling ligt de kruiser langs de kant in een van de marinehavens van het Zuid-Amerikaanse land. Daar namen vertegenwoordigers van Inka Park onlangs een kijkje. Op de LinkedIn-pagina van Eddie Vervoort, CPO van Inka Park, staan foto’s van het werkbezoek.

Eddie Vervoort legt uit wat het mogelijke gevolg is van het bezoek aan het klassieke oorlogsschip: ’Met Inka Park proberen we wat van de Nederlandse geschiedenis te redden.’

Cultuur
Aangezien de staat van het begin jaren vijftig gebouwde schip niet zo best meer schijnt te zijn, kan het vaartuig wellicht beter aan de andere kant van de wereld blijven. Onderdeel worden van een mede door Nederlanders gesticht park over de Inka’s en hun eeuwenoude cultuur is dan geen slechte optie.

Lees het gehele artikel op de bron: NHD, alleen voor abonnees

Afbeelding: de Almirante Gray aan de kade © Foto Inka Park