Visserijmuseum Zoutkamp opent expositie over 200 jaar Reddingswezen
De expositie gaat over de redders die vrijwillig de gevaren trotseren als anderen zich haasten om een veilige haven te vinden, met een focus op het oostelijk waddengebied.
De feestelijke opening vindt plaats op vrijdag 5 april, om 16:00 uur in het Visserijmuseum Zoutkamp.
Het museum laat met verhalen en middelen zien hoe de tijd vooruitgang bood; hoe met verbeterde techniek de risico’s minder groot werden. Toch is het nog steeds een hachelijke onderneming voor de vrijwilligers om in zwaar weer mensen te redden.
Speciale aandacht gaat uit naar de regionale redder Mees Toxopeus (1886-1974). Met zijn vindingrijkheid had hij internationale invloed op de veiligheid van redders. Mees Toxopeus is namelijk de pionier van de zelfrichtende motorreddingboot, waarvan de eerste – de Insulinde – werd gebouwd op de Groninger werf van Jan Niestern.
De expositie omvat drie thema’s: de mensen en organisaties, de reddingmiddelen en uitrusting én de reddingsacties. Door middel van verhalen, beeldmateriaal en objecten ervaren bezoekers de bewonderenswaardige moed van de vrijwilligers.
In het museum is ook een fotoexpositie te bewonderen. De leden van fotoclub De Marner Kiek uit Warfhuizen zijn met hun camera op pad gegaan en hebben zich daarbij laten inspireren door drie onderwerpen: Het reddingwezen op het Oostelijk Wad, de palingvisserij en de visserij in het algemeen.
De expositie is te bezichtigen van 1 april tot en met 31 oktober 2024, en toont niet alleen sfeervolle beelden, maar ook de rauwe werkelijkheid.
Meer informatie is te vinden op de website van het Visserijmuseum.
Het Visserijmuseum bevindt zich aan de Reitdiepskade 11 in Zoutkamp.