Archeologie, Musea en Behoud

Uniek wrak uit de Hanzetijd ontdekt

Experts deden een toevallige vondst in de rivier Trave. Ze stuitten op de 400 jaar oude overblijfselen van een vrachtschip uit de Hanzetijd. Het schip zonk omdat een maneuver fout liep.

Bij routinewerkzaamheden in de Trave stuitten deskundigen op het wrak van een vrachtschip uit de Hanzetijd. Volgens Fritz Jürgens van de Universiteit van Kiel, die de resten met zijn team onderzocht, is die 400 jaar oude vondst ongebruikelijk voor het westelijk Oostzeegebied. Tot nu toe zijn vergelijkbare wrakken alleen bekend uit het oostelijk deel van de Oostzee.

Het schip ligt op een diepte van ongeveer elf meter op de bodem van de Trave. Het was waarschijnlijk 20 tot 25 meter lang en ongeveer 8 meter breed. De onderzoekers documenteerden ook de overblijfselen van 150 vaten gevuld met ongebluste kalk. De stof diende vermoedelijk als bouwmateriaal voor de productie van mortel. Zoals Jürgens in een video meldt, was het hout van de vaten volledig verweerd, maar de kalk was onder water gestold.

Een dendrochronologisch onderzoek van het scheepshout toonde aan dat het schip van kort na 1650 dateert. Het wrak en de lading zijn in een fragiele toestand. Boormosselen hebben de overblijfselen aangetast en bovendien beschadigt de stroming van de rivier de vondst. Om het wrak te behouden, zal het binnenkort geborgen worden.

Lees het gehele artikel op de bron: EOS

Beeld: Papahānaumokuākea Marine National Monument