Nieuws

Tweede Eibert den Herder Botter Zeilregatta zeer succesvol.

Zaterdag 13 mei stond in Harderwijk in het teken van de tweede Eibert den Herder Botter Zeilregatta. Aanvankelijk zou deze op initiatief van Chartervaart Harderwijk plaatsvinden op vrijdag de 12de, maar aangezien die dag een grootschalig evenement heeft plaatsgevonden nabij de Harderwijker Vissershaven voor alle medewerkers in de zorg, is uit respect voor die doelgroep uitgeweken naar een dag later.

Helaas heeft die verplaatsing geleid tot een achttal afmeldingen. Uiteindelijk is de Zeilregatta nu op zaterdag gevaren met twintig deelnemende authentieke Zuiderzeebotters, geheel in de sfeer van de legendarische Harderwijker Eibert den Herder.

Bijzonder deze dag was de aanwezigheid van 12 cursisten van de fotografie opleiding van Cultuurkust Harderwijk. Onder begeleiding van hun docente, Cornelia Nauta, zijn vele honderden foto’s gemaakt van het gehele evenement en de ‘varende monumenten.’ Deze opnamen worden tijdens de Nationale Monumentendag, op zaterdag 9 september a.s. gepresenteerd tijdens een speciale expositie in het Klooster van Cultuurkust.

De karakteristieke Bolhoed van Eibert den Herder was, naast de Bronzen Botter Sculptuur, inzet voor het winnende team. Na een enerverende zeiltocht met prachtig weer en een mooie wind, hebben alle deelnemende botters uiteindelijk de finishlijn gepasseerd. Daarna werd in kiellinie teruggevaren naar de Harderwijker Vissershaven waar de vloot muzikaal werd begroet door visserskoor De Aalzangers en de Admiraal van die dag, Robin Schalij die als voorzitter van de Stichting Aaltjesdagen Harderwijk het traditionele Admiraalzeilen voor zijn rekening heeft genomen.

Na afloop van Admiraalzeilen heeft Vlootadmiraal Robin Schalij de uitslag bekend gemaakt. De gehele wedstrijd is begeleid door specialisten van de bevriende Elburger Botterstichting. Na een enkele correctie (waarbij stiekem toch de motor was gebruikt) is het team van de ING-bank Harderwijk unaniem als uiteindelijke winnaar uitgeroepen. Vol trots heeft de bemanning de Bronzen Botter Sculptuur in ontvangst genomen en is daarna met Bolhoed huiswaarts gekeerd.

Foto: Petra Lievense