Nieuws

Triage tussen KNRM en bergers is wassen neus

De eeuwige broodnijd tussen KNRM en commerciële bergers behoort sinds kort op papier tot het verleden. De Kustwacht bemoeit zich er nu mee. Wie op het water niet spoedeisende hulp nodig heeft, krijgt van de Kustwacht een lijst met bergers om vrij uit te kiezen. Maar daar staat ook de gratis KNRM op. Dat is volgens de bergers oneerlijk.

Wanneer een schip in nood verkeert, wordt de KNRM als eerste gealarmeerd. Maar als het een ‘pech onderweg’-gevalletje is op een ongevaarlijke plek, dan kunnen commerciële bergers het schip naar een haven slepen. Voor grote schepen is dat een uitgemaakte zaak: boven de 20 meter mág de KNRM zonder akkoord van de Kustwacht niet slepen. Maar beneden die 20 meter, waar het meestal watersporters betreft, is hulpverlening een nogal mistig gebied, waaruit vele jaren wapengekletter opklonk.

‘Toen wij 20 jaar geleden op het Wad begonnen, bestond 80, 90% van onze omzet uit hulpverleningen. Nu is dat er nog maar een derde. Terwijl het aantal hulpverleningen wel is gestegen’, zegt Simon Smit, mede-eigenaar van Rederij Noordgat op Terschelling. ‘Maar de KNRM pikt alles in.’

Lees het uitgebreide artikel op de bron: Schuttevaer.nl, alleen voor abonnees

Foto: samenwerking bij hulp aan gestrande potvissen, foto Islander