Archeologie, Musea en Behoud

Streekmuseum Jan Anderson presenteert ‘Fotografica’ en ‘Vlaardingse Klederdracht’

EOC
FVEN

Een dubbel boekje in de serie “van ’t Oft naar ’t Oofd” verhaalt aan de ene kant over de geschiedenis van de fotografie, terwijl het, vanaf de andere kant lezend, laat zien hoe de streekdracht van de Vlaardingse burgerij zich heeft ontwikkeld.

Streekmuseum Jan Anderson is een particulier museum, met een rijke collectie aan objecten, kunstvoorwerpen en artefacten uit het verleden. In 35 jaar verzamelde Jan Anderson ruim 35.000 voorwerpen, 22.000 boeken, 26.000 prenten en andere paperassen, en 16.000 foto’s en ansichtkaarten, verdeeld over zo’n 150 collecties. Jaarlijks worden minstens vier wisseltentoonstellingen samengesteld. De oprichter houdt het nog altijd zelf in ere: iedere zaterdagmiddag en eerste zondag van de maand is het museum van twee tot vier gratis open voor het publiek.

Fotografica

In het deel ‘Fotografica’ beschrijft Hans Bakker de geschiedenis van de fotografie, aan de hand van de verzameling van Jan Anderson. Deze verzameling begint bij de oorsprong van de fotografie, bij de Fransman Louis Daguerre, 1837 tot in het huidige digitale tijdperk. De collectie van Jan Anderson bestaat uit ruim 100 objecten. Camera’s, stereo kijkers, film camera’s, projectoren, flitsers, chromastroop, laterna machica, donkere kamer apparatuur en alles wat de historie van de fotografie nog meer behelst. Onder de honderd foto’s zijn opnamen van o.a. Dijkers, Niestadt en Muns. Een gedeelte daarvan wordt in dit boekje beschreven.

Klederdracht

In het tweede deel van het boekje schrijft Jan Anderson over de ‘Klederdracht van de Vlaardingse burgerij’. In Vlaardinger-Ambacht waren wel zeven verschillende drachten; enkele daarvan werden nog tot in de zestiger jaren van de vorige eeuw gedragen. In 1973 droeg Rita Anderson-Boon de streekdracht nog bij zeven klederdrachtshows van de Historische Vereniging Vlaardingen, bij het bezoek aan de minister van Landbouw en Visserij, en bij een bezoek aan Koningin Juliana op Soestdijk. Het Streekmuseum heeft deze kleding verzameld en bewaard. Met hulp van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed is het materiaal nu professioneel geconserveerd.

Uitreiking

Het nieuwe boekje, van de hand van Jan Anderson en Hans Bakker, werd op 9 maart gepresenteerd. De eerste exemplaren waren voor Roel Dijkstra, Vlaardings fotograaf, en voor Chris van Roon, de Vlaardingse juwelier die vroeger het zilver en goud leverde aan de achttienjarige meisjes die in hun verdere leven de Vlaardingse dracht droegen.
Het boekje: ‘Fotografica in het Streekmuseum Jan Anderson’, en ‘Klederdracht – Streekdracht van de Vlaardingse burgerij’ is te koop voor maar € 3,50 bij Bruna en in het Streekmuseum Jan Anderson.

Foto: van links naar rechts: Roel Dijkstra, Hans Bakker, Jan Anderson en Chris van Roon (© Paul Meuldijk).