Nieuws

Stoomsleepboot Furie weer te water

Negen weken lang is er met man en macht gewerkt aan de restauratie van de Furie. Al die tijd heeft zij hoog en droog op de kant gestaan bij scheepswerf De Haas Rotterdam. Met een paar rimpels extra aan lasnaden, strak in de lak aan de buitenkant en totaal overhoop gehaald van binnen, is de Furie vandaag weer met de grote schepenlift in het water gelegd. Het blijft een imposant schouwspel!

Staalwerkzaamheden klaar
“Er is heel veel werk verzet en van het een kwam het ander”, zegt Ton Raemakers, voorzitter van de Stichting Hollands Glorie op de werf in Rotterdam. “Uiteraard zijn we heel blij dat we nu net voor het vaarseizoen weer klaar zijn, maar daar hebben we met z’n allen wel tropenweken voor gedraaid om alles weer op tijd in orde te krijgen!” Dat de staalwerkzaamheden aan de Furie geen overbodige luxe waren, blijkt uit het aantal nieuw ingezette stukken. “Zowel van binnenuit, als van buiten is het hele schip nauwkeurig gecontroleerd. Ook als we slechts een vermoeden hadden, hebben we het gelijk aangepakt en niks aan het toeval overgelaten. We waren er nu toch en alle hulp was eventueel onder handbereik,” aldus Raemakers, die een tevreden blik werpt op het eindresultaat: de Furie die nu weer aan de kant in het water ligt. “Binnenin ligt nog heel veel overhoop, maar daar hebben we in Maassluis dadelijk weer alle tijd voor om die klussen zelf op te pakken. Ik wil ook via deze weg graag benadrukken dat we dolblij zijn met de inzet van onze eigen ploeg vrijwilligers! Voorlopig gaan we nu op ons gemak denken aan de terugreis.”

Projectkosten
Een gigantisch groot project als dit, is niet mogelijk zonder de onontbeerlijke steun van subsidiefondsen! Vanuit de Furie zijn we dan ook de volgende fondsen zeer erkentelijk voor hun bijdrage aan dit behoud van ons prachtige schip: Mondriaanfonds, Fonds Schiedam/Vlaardingen e.o., Prins Bernhardfonds, De Grootfonds en Stichting 75 jaar NBB.

Naar huis
De Furie ligt nu dus aan de kade, nog steeds bij scheepswerf De Haas Rotterdam. In de komende dagen wordt de voeding watertank opgevuld om eventuele lekkages op te sporen. Daarna wordt ook de ketel gevuld, als het onderste mandeksel klaar is na reparatie. Als alles onder controle blijkt te zijn, gaan we beginnen met het opstoken. Als alles gaat volgens planning, komt de Furie ergens volgende week weer thuis in Maassluis!