Nieuws

Spectaculaire oversteek van een historische kraan

De Haven van Brussel voerde onlangs een unieke grootschalige operatie uit: de verplaatsing van een historische kraan van de rechteroever naar de linkeroever van het kanaal, in de voorhaven van Brussel. Deze verplaatsing gebeurde via de waterweg die dit soort uitzonderlijk transport mogelijk maakt.

Om deze operatie uit te voeren, werd de 25 meter hoge kraan met een gewicht van ongeveer 300 ton op een ponton geladen met behulp van hydraulische trucks. Eenmaal geladen, legde het ponton een afstand van ongeveer 500 meter af om het kanaal over te steken om vervolgens de kraan te lossen op haar nieuwe locatie; de linkeroever van de voorhaven. De verplaatsing werd uitgevoerd door het Nederlandse bedrijf ALE Heavy Lift.

De kraan is een oude industriële kraan uit de jaren vijftig en werd tot in de jaren negentig gebruikt in de haven van Brussel. Daarna werd deze gerenoveerd. De Haven van Brussel beschikt daarnaast over twee andere erfgoedkranen: een ervan bevindt zich op de Akenkaai (Bécodok) en de andere aan het Biestebroeckdok in Anderlecht.

In Southampton (UK) werd onlangs het lichtschip Calshot Spit over 1,2 kilometer verplaatst, van de haven naar het Solent Sky Museum. Het 170 ton zware schip komt op land te staan en wordt de komende tijd gerestaureerd. Het zal buiten het museum geplaatst worden terwijl restauratie werkzaamheden worden uitgevoerd. Een loopbrug zal het schip met het café van het museum verbinden. De verwachting is dat het ergens in 2020 voor het publiek toegankelijk zal zijn.