Nieuws

Skutsje De Eenvoud prolongeert titel Mattenschippersrace 2023

Afgelopen zaterdag is de 24e editie van de Mattenschippersrace gehouden. 13 klassieke schepen en 6 zeilpunters lagen aan start op de vroege zaterdagochtend. Vrijdagavond hebben de schippers tijdens het palaver instructies gekregen over de te varen route. In de kelderbar van café van Ens, waar alleen de schippers mogen aansluiten, werd de richting van de race bepaald. Hierbij is de te verwachten windrichting bepalend. Omdat de schepen uitsluitend op wind- en mankracht (bomen en jagen) mogen varen zijn er bepaalde locaties op de route die zodanige diepgang hebben dat bomen niet kan en jagen (het voortrekken van het schip) niet mogelijk is. Op deze locaties moeten de schepen dus op zeil kunnen varen.

De schepen vertrokken in 4 klassen, de zware-, de lichte-, de IFKS- en de punterklasse. Tijdens het palaver op vrijdagavond was met een loting de startvolgorde per klasse bepaald.

Om 8.00 uur zaterdagochtend klonk het startschot in de haven van Blokzijl. Het traditionele gaskanon schoot eerst de zware klasse van start. Een uur later mochten de zeilpunters vertrekken, gevolgd door de lichte klasse en om 10.15 uur gingen de snelle skutjes van de IFKS klasse achter het veld aan. Het verschil in snelheid per klasse bepaalt de starttijd, want er is aan het einde van de dag namelijk maar 1 overall winnaar. Voor de IFKS klasse is het dus een inhaalwedstrijd, want ze starten 2,5 uur achter de zware klasse.

De omstandigheden waren prachtig. Windkracht 3 vanuit noorden en een stralende zon. De schepen hadden in het begin van de race ruime wind, dus op redelijk gemak ging het veld richting Vollenhove. De startvolgorde bleef lange tijd de rangschikking tijdens de race. De Vijf Gebroeder uit Genemuiden, die in de zware klasse startten, gingen zaterdag lang aan de leiding en wisten de leiding tot het opvaren van de Belterwiede te behouden. Daar werden ze ingehaald door De Eenvoud uit de snelle IFKS klasse. Waar de schipper van De Vijf Gebroeders, Henri Kolk, opdracht gaf om de zeilen te hijsen, bleef de schipper van de Eenvoud, Remy de Boer, rustig en boomde de vaargeul nog een tijd door. De Vijf Gebroeders kregen niet de gewenste wind in de zeilen en werden gedwongen weer overstag te gaan en alsnog te gaan bomen. Dit kostte veel tijd waardoor ze ver achterop kwamen in het deelnemersveld.

De Eenvoud voer als eerste de Beulaker op en werd op de hielen gezeten door De Westenwind (IFKS) maar ondanks dat ze op het Gieterse meer snel dichterbij kwamen hebben ze de leidende positie van De Eenvoud niet in gevaar kunnen brengen.

De Eenvoud prolongeerde om 16.30 uur de titel en voer feestvierend de haven van Blokzijl binnen waar ze onder luid getoeter van schepen en een afsluitend kanonschot een dikke streep zette onder een prachtige wedstrijd.

De 6 zeilpunters streden tussen de rest van de wedstrijd hun eigen race. De punters varen bijna dezelfde route als de grote schepen en Hans Schiphorst won met zijn boot zonder naam. Hij nam de marmeren wisseltrofee, die bij de titel hoort, met enthousiasme in ontvangst.

De rest van het deelnemersveld voer druppelsgewijs de haven binnen en werden getrakteerd op een prachtig optreden van de Delftse Studenten Big Band, die een traingingsweekend in de buurt hadden en spontaan aanboden om tijdens de finish van de Mattenschippersrace aan de haven een spetterend optreden te verzorgen.

Afbeelding: de Eenvoud op weg naar de overwinning, foto © Skydrone Sloten