Nieuws

Schipper Albert Idzinga: “Het roer moet om in de chartervaart”

De Vlootdagen in Harlingen of Sail in Amsterdam. Allerlei nautische evenementen zijn afgelast door de coronacrisis. Normaal was schipper Albert Idzinga aanwezig geweest op deze evenementen met zijn coaster Varia Nova. In plaats daarvan vaart hij met het grote schip door Fryslân. Op deze manier wil hij aandacht vragen voor zijn varend cultureel erfgoed en tegelijkertijd mensen bewust maken van milieubewust varen. “Het roer moet om in de chartervaart.”

De Varia Nova is een opvallend groot schip, dat op veel belangstelling mag rekenen op het water. Schipper Albert Idzinga: “Het schip oog groot, dus dat levert spektakel op wanneer we door Fryslân varen. Maar dat kunnen we ook wel gebruiken”, lacht hij. “We hebben een stichting opgericht om donateurs te krijgen om wat extra geld in het laatje te strooien. De chartervaart heeft het zwaar op dit moment, want we mogen nog steeds niet varen met gasten aan boord.”

De Varia Nova is een Deens zeeschip. Het heeft jarenlang vloeibaar gas vervoerd vanuit Denemarken. Een bijzondere lading, vooral omdat Idzinga nu bewust kiest voor duurzaam varen. Daar kan hij nog wel een beetje steun bij gebruiken. “Veel dingen in de installatie moeten vervangen worden en dat willen we zo duurzaam mogelijk doen. Het schip leent zich daar goed voor, omdat de machinekamer mooi ruim is. We willen een varend voorbeeld worden voor andere schippers.”

Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland

Het schip werd gebouwd in 1958 als Betty Nordgas voor A/S Nordisk Flaskegas, Esbjerg,
vanaf 1963 thuishaven Odense.
Oktober 1985: Kuwait Petroleum (Danmark) A/S, Odense
April 1992: Jens Larsen Shipping, Svendborg, thuishaven Odense
Juli 1999: Bent Mikkelsen, Aarhus, in gebruik als woonboot.
September 2006: Albert Idzinga, Stavoren.
Na verbouwing VARIA NOVA als varende/drijvende werkplaats