Advertorial

Schilderij ms Friesland van Willem Johan Hoendervanger

EOC
FVEN

Het hier afgebeelde schilderij van Willem Johan Hoendervanger van het ms Friesland is een zijaanzicht schilderij. Een levendige aquarel door het aanbrengen van schaduw en licht wat het prachtige profiel van deze ‘Koningin van de Waddenzee’ goed laat zien. Het werk is 30,1 x 63,2 cm.

Terug in de tijd
Door COVID-19 restricties mocht rederij Doeksen in 2020 en 2021 maar 40% van het reguliere aantal passagiers vervoeren. Om toch in het voor en hoogseizoen de capaciteit te kunnen verhogen besloot de rederij drie extra schepen in te zetten, waaronder de varende monumenten Friesland (1956) en Holland (1951). Zo was het een tijd lang mogelijk mogelijk om een overtocht terug in de tijd te maken. Deze bijzondere ervaring heeft mij geïnspireerd voor onder andere dit schilderij van de Friesland.

Maritiem kunstenaar
Als maritiem kunstenaar maak ik schilderijen in opdracht van rederijen en voor particuliere klanten. Elk schilderij wat ik maak is uniek en maatwerk met een eigen sfeer en gevoel. Ik kan alle schepen vastleggen, van een zeilboot tot een windmolen-installatieschip en alles wat daar tussenin vaart. Naast mijn werk voor rederijen, kan ik voor iedereen een origineel maritiem kunstwerk maken. Klanten vragen me daarbij om een visuele herinnering aan ‘hun’ geliefde schip te creëren. Opdrachten met een emotioneel aspect zijn voor mij altijd bijzonder, omdat je wordt gevraagd om andermans gevoelens uit het verleden vast te leggen. Als een klant tevreden is met hun nieuwe kunstwerk, ben ook ik tevreden.

Een moeilijke beslissing
Na het afronden van de middelbare school stond ik voor een grote keuze: luisteren naar de roep van de zee en zeeman worden, of een carrière als kunstenaar nastreven. Die laatste won de strijd om de zee, dus in 2005 studeerde ik af aan de kunstacademie. Als maritiem kunstenaar ben ik in de bevoorrechte positie om mijn liefde voor schepen te laten samensmelten met mijn fascinatie voor beeldende kunst. Sinds 2008 werk ik fulltime als maritiem kunstenaar en maak ik werk in opdracht en zogenaamd ‘vrij’ werk van schepen die mijn interesse hebben.

Aquarel s.s.United States te Southampton. 32,3 x 47,2 cm

Visie
Mijn visie is het maken van een creatieve schepping met eeuwigheidswaarde voor maritiem geïnteresseerden van schepen. Een schilderij heeft het vermogen om voor mensen een bepaald gevoel te visualiseren én vast te leggen. Ik maak werk dat voortkomt uit de traditie van het scheepsportret, een traditie die teruggaat tot de 17e eeuw. Dit zeemansgebruik wil ik graag in ere houden en voortzetten tot de dag van vandaag en de toekomst. Tevens vind ik het voor een maritiem land als Nederland belangrijk dat er maritieme kunstenaars blijven bestaan.

Keuze van uitdrukking
Een van de geweldige aspecten van het kunstenaarschap is de vrijheid bij het kiezen van materiaal. Elke kunstenaar heeft wel een ‘signature’ medium, voor mij is dit de aquarel. Dat betekent echter niet dat ik nooit olieverf of potlood gebruik. Elk materiaal heeft zijn eigen gevoel, dus de materiaalkeuze is ook afhankelijk van het motief. Aquarel is een fantastisch medium omdat het letterlijk waterverf is en het gevoel van het water (en de gelaagdheid van de zee) het beste benaderd.

Meer maritieme kunst
Voor meer informatie over mijn werk kunt u contact met mij opnemen via mijn websites.
www.wjhoendervanger.nl
www.oceanlinerart.com