Nieuws

Sail Den Helder startplek Tall Ships Race: tientallen tallships èn Varend Erfgoed

Zo’n 35 tallships staan eind juni in Den Helder aan de start van de tallshipsrace tijdens de zesde editie van Sail. De bemanning van de schepen – Russen zijn niet uitgenodigd – stelt zich met een ‘crew parade’ voor aan de stad. Ook stellen ze hun schepen open voor het publiek.

Er zijn tientallen grote en bijzondere schepen te bewonderen. Zo zijn er onder andere een aantal parels uit Zuid-Amerika die aanleggen in de haven van Den Helder. De bemanning van de tallships zal zich tijdens Sail voorstellen tijdens de ‘crew parade’. Dat is een optocht door de binnenstad waarbij de bemanning van elk schip een bordje bij zich heeft, à la de Olympische Spelen.

Meevaren
Den Helder is dit jaar met Sail de starthaven van de tallshipsrace. Deze race gaat van Den Helder naar Hartlepool (Groot-Brittannië) en vandaar naar Fredrikstad (Noorwegen), Lerwick op de Shetland-eilanden (bij Schotland) en de finish is bij Arendal, ook in Noorwegen. In totaal zijn de schepen een maand onderweg. Jongeren tussen de 15 en 25 jaar kunnen tegen betaling meevaren met een zeilschip.

Niet alleen tallships zijn tijdens Sail Den Helder te zien, ook ligt er varend erfgoed in de Helderse haven. Denk daarbij aan sleepboten, klippers, tjalken, reddingboten, kotters en akkerschuiten. Tijdens Sail zou overigens ook het HoutenBotenFestival zijn, maar daarvan werd een paar dagen geleden bekend dat dit niet doorgaat.

Marinedagen
Tegelijk met Sail zijn de marinedagen, waarbij de marine haar schepen openstelt en demonstreert wat de marine allemaal doet. Zo was in 2017 een demonstratie van de mariniers en werd met rookbommen de ‘vijand’ verblind. Of tijdens de marinedagen ook een glimp te zien is van, of er iets verteld wordt over het nieuwe marineschip Den Helder, is niet bekend.

Lees het gehele artikel op de bron: NH Nieuws

Afbeelding: Sail Den Helder