Nieuws

‘Rotterdamse Beren’: een boek over twee grote schepen van Piet Smit jr.

In ‘Rotterdamse Beren’ gaan we naar 1926. Het jaar waarin de Rotterdamse werf van Piet Smit Jr. twee unieke schepen zou opleveren: De Jääkarhu en de Siberië. De eerste een unieke ijsbreker en de tweede de sterkste sleper van zijn tijd. Het boek was een tijdje uitverkocht, maar is nu weer beschikbaar.

Arie Pieters, woonachtig in ‘s-Gravendeel, is in het dagelijkse leven o.a. actief als fotograaf, tekstschrijver op het gebied van reclame & promotie en freelance correspondent voor een regiokrant. Eerder schreef hij boeken over de monumentale bomen en de natuur in de regio waar hij zelf woont; de Hoeksche Waard.

Maar ook historie heeft altijd zijn aandacht gehad. Zo verscheen er eerder van zijn hand b.v. het boekje ‘Verdrongen door de rivier’, over het verdwenen, ‘s-Gravendeelse wijkje Bevershoek. In ‘Rotterdamse Beren’ keren we in eerste instantie terug naar 1926. Het jaar waarin de Rotterdamse werf van Piet Smit Jr. twee unieke schepen zou opleveren: De Jääkarhu en de Siberië. De eerste een reus van een ijsbreker, vervaardigd voor Finland en de tweede de sterkste sleper van zijn tijd in ons land én tevens ook ijsbreker. Rotterdamse Beren brengt in 80 bladzijden en aan de hand van zo’n 50 foto’s een een stuk, voor velen dierbare, maritieme geschiedenis in beeld. 

Jääkarhu (IJsbeer) was een Fins, en later een Russische ijsbreker met een stoommachine. Ze werd in 1926 gebouwd bij P. Smit Jr. in Rotterdam, en het was de laatste en grootste stoom-aangedreven ijsbreker van Finland. Na twintig jaar succesvolle diensten in het ijs ging het schip in 1945 over naar de Sovjet Unie als oorlogsbetaling. De nieuwe naam werd Sibiryakov, ze bleef in dienst tot ze in 1972 werd gesloopt.

De Siberië was een 590 ipk sterke stoomsleper van bijna 29 meter. Het werd ook wel ‘de Beul’ genoemd. Het schip voer voor Smit Jr. in Rotterdam, en gedurende de Tweede Wereldoorlog voor de Deutsche Kriegsmarine in Hamburg. In 1961 ging het schip naar Italië, waar in 1975 de stoommachine werd verwijderd en het schip alleen nog als ponton (Giovanni 2) werd gebruikt.

ISBN: 9789463863971
Prijs: € 13,51

Je kan het boek hier bestellen