Nieuws

Restauratie Vollenhoofse botter nadert einde

Nog een paar weken en dan ziet de VN66 er uit als nieuw. Tijdens de 18 mei beginnende Vollenhoofse Havendagen ligt de boot weer in het water. Het houtwerk van de botter uit 1902 is de afgelopen maanden vrijwel volledig vernieuwd.

Door de lange eikenhouten planken te verwarmen, kunnen ze worden gebogen tot ze de juiste kromming hebben. Een tijdrovende klus die geduld vergt van de vrijwilligers, zoals Paul Jansen. Uren achtereen verwarmen ze met een vlam het hout, waarvan de bovenkant af en toe met water wordt besprenkeld.

De botter is gebouwd in 1902 in Huizen en heeft eerst gevaren onder de naam HZ73. In 1929 kwam de boot in Urker handen en kreeg de naam UK137. De laatste naamsverandering was in 1947 toen de Vollenhoofse visser Geert Spit het schip kocht en er onder de naam VN66 mee viste op het IJsselmeer. Daarna werd de boot ingezet voor de recreatievaart met achtereenvolgens Dedemsvaart, Amsterdam, IJmuiden en Hoorn als thuishaven. Daar werd het behoorlijk verwaarloosde schip in 2005 op de kop getikt door de stichting uit Vollenhove. Na herstelwerkzaamheden werd de VN66 voorjaar 2006 in gebruik genomen en vaart het sinds die tijd met passagiers op de wateren rond Vollenhove en het IJsselmeer.

x