Nieuws

Red Rijkspont 8 van de sloop

EOC
FVEN

Rijkspont 8, de laatst overgebleven Noordzeekanaal dieselpont uit 1935, dreigt gesloopt te gaan worden. Alle ponten zijn voortaan elektrisch. Op zich een goede zaak maar er zijn mensen die de pont, met haar lange en bewogen historie, willen redden van de schroothoop. In het bijzonder Jacques van IJsseldijk die een doneeractie opzette om pont 8 te redden.

Van IJsseldijk is opgegroeid met ponten en heeft daar naar eigen zeggen een verliefdheid aan over gehouden. ,,Dit is de laatste kans om een echt mooie, oude, robuuste pont van de sloop te redden.’’ Zijn bedoeling is de pont te kopen en museaal te bewaren. Van IJsseldijk heeft al een klein straatbeeldmuseum aan huis. Ook zit in de planning om rondvaarten te gaan maken met het schip. Hij zegt: ,, De mensen zullen denken ‘weer een historisch schip?‘ Dat klopt. Maar pont 8 is een autoveerpont en daar is helaas niets van bewaard in de vorm waar ze voor bedoeld was.’’ Er is 50.000 euro nodig om de pont van de sloop te redden. Het gaat blijkbaar meer mensen aan het hart want er worden mooie bedragen gedoneerd.

Stoomschroefpont en motorveerpont
In de jaren dertig van de vorige eeuw werden de kettingponten vervangen door snellere vrijvarende stoomschroefponten. In 1940 worden de kettingponten uit dienst genomen. Een van de vrijvarende ponten was Rijkspont 8. De pont was, evenals haar zusterponten, gebouwd bij scheepsbouwwerf De Klop in Sliedrecht. Na de tewaterlating werd de pont naar Vlaardingen gesleept, waar het kompas werd gesteld en kolen werden geladen. Later werden de stoomschroefponten omgebouwd tot motorveerponten.

Lees het gehele artikel op de bron: Jutter

Of ga naar de crowdfunding