Nieuws

Race of the Classics gaat dinsdag 18 april van start

Maandag 18 april is de showstart van de Race of the Classics voor de Erasmusbrug in Rotterdam. Na deze showstart vertrekken de dertien deelnemende zeilschepen naar zee, waar opnieuw gestart zal worden voor een zeilwedstrijd. Op zondag 17 april is er op de deelnemende schepen een open dag tussen 11 en 15 uur in de Veerhaven, waarbij de deelnemers vrienden en familie kunnen uitnodigen.

De Race of the Classics is het grootste studenten zeil-event van Europa. Ieder jaar wordt door studenten van hogescholen en universiteiten uit heel Nederland gevaren aan boord van klassieke zeilschepen. Het behoud van ons varend erfgoed (de Hollandsche Zeilvloot) is een van de belangrijkste doelstellingen van de Stichting Race of the Classics.

De vloot vertrekt vanuit de Veerhaven te Rotterdam, het doel is zoals gebruikelijk een oversteek naar Ipswich. Bij slecht weer kan de vloot uitwijken naar Den Helder of Brugge uitwijken en uiteindelijk finisht de vloot via IJmuiden op het IJ in Amsterdam waar het evenement wordt afgesloten met een spetterend eindfeest.

Zeilervaring is niet nodig. Onder de bezielende leiding van ervaren schippers en de bemanningsleden ervaren de studenten hoe het er op een zeilschip op de Noordzee aan toe gaat. Om de Race of the Classics te verwezenlijken wordt er door 12 enthousiaste organisatieleden, met affiniteit voor organiseren, zeilen en veel gezelligheid, een jaar lang hard gewerkt. Daardoor is het evenement inmiddels uitgegroeid tot de grootste zeilrace op klassieke zeilschepen in Nederland.