Nieuws

Provincie gaat zeilschip Ecolution toch niet kopen

FVEN
EOC

De koop van het duurzame zeilschip Ecolution van de overleden astronaut Wubbo Ockels werd aangekondigd als een zekerheid, maar de provincie Groningen gaat de beurs toch niet trekken. Het waterstofschip blijft in elk geval tot 2026 in de vaart.

De stichting Wadduurzaam is eigenaar van het schip. De provincie is juridisch eigenaar. Het provinciebestuur heeft in een eerder stadium al zes ton overgemaakt om het economisch eigendom te verwerven. De provincie vraagt zich af of het wel echt nodig is om het schip aan te kopen, om het op die manier te behouden voor de provincie. Er zouden ook andere constructies bedacht kunnen worden.
Het schip van de in Groningen opgegroeide Ockels zal in elk geval tot 2026 rondvaren. De kosten die daarmee gemoeid zijn, honderdduizend euro per jaar, worden gedekt door onder meer de Rijksuniversiteit en de Hanzehogeschool. Albert Keizer van Wadduurzaam laat weten niet ontevreden te zijn met de huidige constructie.

Schip gaat op missies

‘Het doel van ons is niet om het schip te verkopen, maar om het in de vaart te houden. Dat is nu geborgd voor de komende drie jaar. Dat is al heel veel, vaak kan je maar een jaar vooruit kijken.’ De komende jaren wordt het revolutionaire schip ingezet voor innovatiemissies op meerdere evenementen in binnen- en buitenland.
De provincie bekijkt in 2026 of het schip alsnog aangekocht zal worden. ‘Dan zijn er nieuwe kansen en dan zien we wel of dat met de huidige partijen gebeurt of met nieuwe’, zegt Keizer namens de stichting die eigenaar is van het schip. De provincie houdt de optie ook open om het schip te verkopen aan een eigenaar buiten de provincie. Het provinciebestuur heeft een beslissende stem in de verkoop, omdat ze juridisch eigenaar is.

Lees het hele artikel op de site van RTV-Noord.