Nieuws

Opnieuw komt een historisch vaartuig naar Meppel

Tijdens het Grachtenfestival doen vele historische schepen Meppel aan. Twee van die schepen verdienen extra aandacht: De Foskea Jantje, een Groninger tjalk uit 1898 en de Eben Haezer, een dektjalk uit 1893. Beide hebben van de gemeente Meppel een vergunning gekregen om permanent in de Meppeler grachten te blijven liggen.

De Ebenhaezer heeft toestemming voor een ligplaats in de Keizersgracht, ter hoogte van nummer 42. Daarover schreef de Meppeler Courabt al eerder. Maar onlangs kreeg ook het historisch schip Foskea Jantje een vergunning voor ligplaats nummer 4 aan het de Oosteinde 3a.

Daarmee komt de Foskea Jantje eigenlijk weer een beetje thuis. Het oude vrachtschip werd gebouwd in 1898 op de scheepswerf Mulder in Stadskanaal in opdracht van R. Hamming uit Groningen, voor zijn schoonzoon H. Tor. De tjalk is vernoemd naar de vrouw van de schipper: Foskea en zijn schoonmoeder: Jantje. Het schip werd verkocht aan Egbert Raak uit Meppel. Hij hernoemde het schip in De vier gebroeders.

Begin jaren dertig werd het schip opnieuw verkocht. Deze keer aan de firma Westerhuis uit Zwartsluis, een zand- en grindhandel, die verschillende zetschippers op de tjalk had. De naam werd Rival II. Westerhuis heeft de tjalk later als overslagschip gebruikt. Er kwam een motor in het schip die een zijschroef aandreef. Na haar werkzame leven werd de tjalk sterk verwaarloosd.

Sinds 1979 is het vaartuig in handen van Kees en Joke van Hardeveld die het schip hebben gerestaureerd. „Alleen het casco van het schip was over. We hebben het zelf weer onder zeil gebracht”, zegt Kees Hardeveld (72). „We gingen in 1991 voor het eerst zeilen, het schip was van binnen nog minimaal betimmerd. In de loop van de jaren hebben we dat steeds meer uitgebreid.”

Lees het gehele artikel op de bron: Meppeler Courant alleen voor abonnees

Afbeelding: De Foskea Jantje, aangeleverde foto