Archeologie, Musea en Behoud

Maritiem Museum Rotterdam bestaat 150 jaar

FVEN
EOC

Op 15 februari bestaat het Maritiem Museum Rotterdam 150 jaar. Dat wordt het hele jaar door gevierd met feestelijke activiteiten, een speciale jubileumwebsite en een verjaardagsactie in het museumcafé: appeltaart voor maar 150 cent.

Het museum is tegenwoordig gevestigd aan de Leuvehaven. De oorsprong van het museum ligt echter aan de Veerkade. Daar bevond zich het vroegere clubgebouw van de Koninklijke Yachtclub, dat in 1852 werd geopend door koning Willem III. Zijn broer Prins Hendrik, de voorzitter van de Yachtclub, besloot in 1874 de verzamelde voorwerpen van Rotterdamse reders, wetenschappers en verzamelaars, tentoon te stellen voor het grote publiek en legde daarmee de basis voor het huidige Maritiem Museum.

Wereldtop

Het Maritiem Museum verzamelt, onderzoekt en presenteert een collectie die behoort tot de wereldtop, aldus het museum. “We zijn er trots op dat we al 150 jaar lang bezoekers kunnen inspireren met maritieme verhalen en objecten van vroeger en nu – met daarbij een blik op de toekomst.” Deze week trapt het museum het jubileum af met een feestelijk evenement voor relaties. De jubileumwebsite neemt bezoekers op ontdekkingsreis door 150 jaar maritieme geschiedenis.

Zomerprogramma

In de zomer pakt het Maritiem Museum uit met een bomvol programma: de gerenoveerde Stadsgraanzuiger 19 komt weer op stoom, de museumschepen gaan de Nieuwe Maas op tijdens historische vaarten, er komen havenconcerten en de afsluiting is een Maritiem Festival en een vlootschouw bij de Wereldhavendagen, als de historische schepen van het museum in de spotlight staan.

Lees het hele artikel in de Binnenvaartkrant.