Nieuws

Kolksluis in Spaarndam na renovatie officieus heropend

EOC
FVEN

Met een kleine vloot klassieke schepen, soms met livemuziek aan boord, en koffie en cake werd de monumentale Kolksluis in Spaarndam afgelopen zaterdag officieus heropend. Het oude hart van Spaarndam werd daarmee weer tot leven gekust.

Het volledige team sluiswachters is opgewekt uitgerukt voor de officieuze heropening. Op 8 september heropent Hoogheemraadschap de sluis officieel. Maar deze zaterdag wordt de Kloksluis weer aan de Stichting Kolksluis overgedragen en kunnen ze eindelijk weer hun geliefde sluis bedienen. ,,Dit is een fantastische dag’’, vindt sluiswachter Silvain Benistant. ,,We hebben het gemist, natuurlijk. Het is een beetje alsof de bij de brandweer zit en er is twee jaar lang geen enkele brand.’’

De oudste sluis van Nederland (daterend uit 1280) is na een fikse renovatie plots min of meer tijdelijk ook een van de nieuwste sluizen van Nederland geworden. Instortende kades in Amsterdam fungeerden enige jaren terug als trigger om de in niet al te beste staat verkerende kade bij de Kolksluis in een nieuw jasje te steken.

Zandbak
Twee jaar was de sluis gesloten, terwijl Hoogheemraadschap Rijnland de kademuren liet vervangen. Een groot deel van die periode oogde het rustieke haventje als een uit de kluiten gewassen zandbak.

Lees het gehele artikel op de bron: NHD, alleen voor abonnees

Foto: Vereniging Zeilvracht