Nieuws

KNRM brengt in 2022 meer dan 4.000 personen weer veilig aan wal

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) kijkt terug op een druk en heftig jaar. In 2022 voeren de reddingboten 2.524 keer uit voor hulpvragen. Dat was 10% meer dan het jaar ervoor, maar 20% minder dan in 2020, het drukste reddingjaar ooit. Het was ook een heftig jaar door een aantal reddingacties met fatale afloop en veel impact op alle betrokkenen.

Onverminderde inzet
Ruim 1.400 vrijwilligers stonden afgelopen jaar 24 uur per dag, zeven dagen per week, onder alle omstandigheden klaar om mensen en dieren in nood op het water te helpen. Ze brachten in 2022 meer dan 4000 personen en 155 dieren veilig aan wal. Ook de KNRM Lifeguards op de vier Friese Waddeneilanden hadden met 843 hulpverleningen een drukke zomer. De zomermaanden was het ideaal strandweer, maar door de stevige branding en sterke stroming kwamen veel zwemmers in moeilijkheden. Naast het verlenen van eerste hulp, redden de lifeguards tijdens 31 acties 49 personen.

Het lukte de vrijwillige KNRM-operators dit jaar weer meer vragen op afstand telefonisch of met hulp van derden af te handelen. Daardoor hoefden de reddingboten minder vaak uit te varen voor niet-spoedeisende hulp. Met een speciale watersportcampagne informeerde de KNRM watersporters wat te doen bij pech of noodsituaties op het water en vooral hoe ze te voorkomen.

De artsen van de KNRM Radio Medische Dienst (RMD), die dag en nacht bereikbaar zijn voor medische vragen, gaven dit jaar 936 adviezen aan zeevarenden over de hele wereld. Deze adviezen gaan over het behandelen van zieke bemanningsleden en zijn soms levensreddend. Zoals elk jaar komen de meeste adviesverzoeken van de beroepsvaart.

Lees het gehele artikel op de bron: KNRM

Of bekijk de video hieronder