Nieuws

Klipper raakt lek bij droogvallen, 19 personen geëvacueerd

Vrijdagmorgen 5 augustus is de klipper Isis op het Pieterburenwad lek geraakt op een betonnen blok van een boei. Er raakte niemand gewond, 19 personen werden uit voorzorg geëvacueerd. De klipper was ’s morgens om 04:00 uur vertrokken vanaf het Duitse waddeneiland Juist, om voor het wantij bij Schiermonnikoog aan te komen.

Door de sterke stroom liep de klipper rond acht uur in de ochtend vast en daarbij was het schip over een boei gevaren. De schipper was zich echter niet direct bewust dat hij droogviel op het betonblok van de boei. Hierdoor raakte het schip lek. De schipper nam contact op met de kustwacht waarop KNRM schepen van Lauwersoog en Schiermonnikoog plus een bergingsbedrijf in actie kwamen.

De schipper informeerde de Kustwacht dat het schip droog was komen te liggen, waarop de Kustwacht de reddingboten van Schiermonnikoog en Lauwersoog alarmeerde. Ook een bergingsbedrijf kwam in actie. Om bij de klipper te kunnen komen moesten de hulpverleners via de Noordzee varen vanwege het lage water. Na een uur was de eerste reddingboot ter plaatse. Op het schip had men inmiddels gemerkt dat het schip water maakte.

De 19 opvarenden, waaronder 5 kinderen, werden van boord gehaald en na een klein stukje Wadlopen, werden ze aan boord van de Koning Willem 1 gezet, die ze naar Lauwersoog bracht.

Toen de Koning Willem 1 vertrokken was naar Lauwersoog voeren de reddingboten Annie Jacoba Visser en Edzard Jacob naar Schiermonnikoog om zoveel mogelijk materiaal en gereedschap op te pikken wat ze nodig konden hebben om een reparatie te kunnen doen. Dit werd op het eiland door de wippertruck van de KNRM verzameld en naar de steiger gebracht.

De vloer open om bij het lek te komen. Foto KNRM

Aan boord van de klipper was men al begonnen met pompen en het slopen van de vloer om het lek te traceren. Gelukkig was er een lasapparaat aan boord en kon begonnen worden met het dichtlassen van scheuren. Omdat er nog geen materiaal was om mee te lassen werden o.a. het ijzer van schroevendraaiers gebruikt om de scheuren dicht te lassen. Men wist uiteindelijk het gat gedeeltelijk dicht te lassen en met dekkleden iets te dichten, maar er bleef water binnen komen. Met de diverse pompen kon men dit redelijk bijhouden. Een berger heeft de klipper op sleep genomen naar de haven van Lauwersoog. Het schip maakte behoorlijk slagzij, ondanks al de pompen.

Daar werd de klipper bij Next Generation Shipyards uit het water getakeld, waar de klipper verder zal worden gerepareerd.

Lees het gehele artikel op de bron: Waldnet

Of kijk voor veel foto’s van de reddingsactie hier op Waldnet

Afbeelding: KNRM