Archeologie, Musea en Behoud

Keert kogge binnenkort terug naar Doel?

DOEL De stad Antwerpen wil de Doelse kogge zo snel mogelijk kwijt nu de plannen voor een maritiem museum geschrapt zijn. Het middeleeuwse schip zou wel eens kunnen terugkeren naar de omgeving waar het in 2000 werd opgegraven: het Deurganckdok in Doel. De gemeente Beveren toont alvast interesse en er zijn al gesprekken achter de rug. “Maar alles hangt af van de financiële consequenties”, zegt burgemeester Marc Van de Vijver.

De Doelse kogge is een vrij goed bewaard scheepswrak dat in 2000 werd ontdekt bij graafwerken aan het Deurganckdok. Het schip dateert uit 1325 en is daarmee het oudste ooit teruggevonden exemplaar van dit type vaartuig in Europa. Het schip uit massief eikenhout was zo’n 21 meter lang en 7 meter breed en bevond zich in uitzonderlijk goede staat. Archeologen demonteerden het schip plank per plank. Daarna lag het wrak bijna tien jaar lang opgeslagen in containers aan Fort Liefkenshoek.

Inmiddels heeft de stad Antwerpen intussen de huur voor de ruimte met containers opgezegd. Zie ook de Scheepspost. De kogge moet tegen 11 juni een ander onderkomen krijgen.

Attractie voor dorp
Intussen zijn er al verschillende andere steden en gemeenten die interesse tonen in de Doelse kogge. Ook de gemeente Beveren wil het schip graag terug. Met het kabinet van huidig minister van Onroerend Erfgoed, Matthias Diependaele, zijn intussen al eerste gesprekken gevoerd. Het zou de bedoeling zijn om de kogge museaal op te stellen in de omgeving van zijn vindplaats.

Kostenplaatje
Burgemeester Marc Van de Vijver bevestigt dat de gemeente het idee wel genegen is. “De kogge zou een grote attractie kunnen zijn voor Doel. Maar het kostenplaatje is natuurlijk een belangrijke voorwaarde”, reageert hij. “Eerst heeft Antwerpen hemel en aarde bewogen om het schip te krijgen. Nu wil men er plots vanaf. Doel zou inderdaad een logische keuze zijn voor het gereconstrueerde schip, maar dat mag dan geen zware financiële gevolgen hebben voor de gemeente.” Ook schepen van Erfgoed Boudewijn Vlegels geeft toe dat het idee onderzocht wordt. “Maar het toekomstproject voor Doel hangt nauw samen met gesprekken die er nu lopen rond de havenuitbreiding.”

Actiecomité afwachtend
Het actiecomité Doel 2020 vindt het plan zeker het onderzoeken waard. “Persoonlijk zou ik het fantastisch vinden dat de kogge terugkeert naar Doel, maar we moeten wel bekijken of het praktisch ook mogelijk is”, reageert woordvoerder Jan Creve. “We spreken hier immers over een museum van Europees niveau. Dit zou het dorp zeker terug op de kaart zetten, maar Doel moet zo’n bezoekersstromen ook aankunnen.”

Lees het gehele artikel op de bron: HLN