Buitenland

In Hamburg wordt de Nederlandse schoener Undine gerestaureerd

De in Nederland gebouwde schoener Undine wordt sinds 2018 opnieuw gerestaureerd om weer met vracht te gaan varen. De 37 meter lange schoener Undine is gebouwd in 1931 op de Nederlandse werf Gebr. Nies & co in Delfzijl voor een kapitein uit Tornesch, vlakbij Hamburg. In de beginjaren zeilde ze onder de naam Franziska als vrachtschip in de Noord-en Oostzee. In 1948 werd het groots gemoderniseerd. De romp werd met 5,75 meter verlengd en het schip werd verder gebruikt als motor-vrachtschip in de kustvaart.

Tijdens een uitgebreide restauratie tussen 1980 en 1984 werd de romp tot de oude lengte ingekort en kreeg het schip ook weer een complete schoenertuigage. Tot 2009 deed het schip sociaal werk voor de jeugd. Het vrachtvervoer was daarbij een educatief onderdeel van het jeugdwerk. Vanaf 2013 voer de Undine vracht én passagiers tussen Hamburg en Sylt waarbij ze maximaal 8 gasten kon meenemen. Vanwege financiële problemen moest deze dienst worden stopgezet.

In 2017 nam de Hamburg Maritim Foundation de schoener over uit het faillisement, met als doel het schip na reparatie in te zetten als zeilend vrachtschip. De laadruimte moet daarbij zo ongewijzigd mogelijk blijven. De 120 pk dieselmotor uit 1936, een viercilinder ′′ Deutsche Werke ′′ uit Kiel, moet in de toekomst de hulpmotor blijven.

Voor meer info kijk je hier