Nieuws

Houten stadskraan komt terug in Vlaardingen

Na ruim zes jaar wordt de houten stadskraan van Vlaardingen herbouwd en teruggezet op de oude plek aan de Westhavenkade. De herbouw is een initiatief van de Stichting Stadskraan Vlaardingen en werd zaterdag in het bijzijn van burgemeester Annemiek Jetten officieel gestart. Symbolisch is het hijsblok aan wal gedragen en het bouwbord onthuld.

De houten stadskraan is een replica van kranen die stammen uit de zestiende eeuw. Hij stond vanaf 1995 tegenover het Vlaardings Museum, maar moest in 2013 worden afgebroken vanwege ernstige houtrot en een zwam. De kraan wordt voor het overgrote deel opnieuw gebouwd, een paar onderdelen konden nog worden hergebruikt van de vorige replica. Het duurt nog even voor er daadwerkelijk wordt gezaagd en getimmerd, eerst moeten nu onderdelen en materialen worden besteld.

De kranen werden in eerste plaats gebruikt om de masten van zeilloggers te lichten. Maar er zijn ook tabellen uit de zestiende eeuw met tarieven voor het overslaan van goederen op trekschuiten via de Vlaardingervaart richting Delft, vertelt Van der Marel.

Anderhalf jaar geleden begon de Stichting Stadskraan Vlaardingen met het aanvragen van fondsen voor de herbouw. Dat geld is binnen, net als het meeste geld voor onderhoud voor de komende tien jaar, vertelt secretaris van de stichting Siem van der Marel.

Werkende kraan
De nog te bouwen kraan moet in september 2020 af zijn en worden onthuld. Het gaat om een werkende versie met touw en hijsblok en het is de bedoeling om er demonstraties mee te geven. “Het is onze intentie om hem te laten draaien”, zegt de secretaris.

Lees het gehele artikel op de bron: Rijnmond