Nieuws

HK23 van Jan Piek komt weer thuis, levende visserij historie van Harderwijk

Na meer dan 70 jaar zal de HK23 weer deel gaan uitmaken van de Harderwijkse bottervloot en een ligplaats krijgen bij het bottermuseum. In overleg met de huidige eigenaar is besloten om de HK23 een goede thuishaven te geven. Het schip is in 1909 in opdracht van visser Jan Jansen uit Harderwijk op de werf van Gebr. Schaap in Huizen gebouwd. De bijnaam van Jan Jansen was Jan Piek.

In het waterfront komen de oude Harderwijker vissers weer tot leven. Zo is er ook de Jan Piekgracht en Jan Piekhof. Maar nu niet alleen de naam maar ook de authentieke botter van Jan Piek in de vissershaven van Harderwijk. De 13.40 meter lange botter is duidelijk herkenbaar aan de hoge kop en de lage en smalle kont. Jan Jansen en later Albertus Jansen hebben totaal 40 jaar met het schip gevist onder visserijnummer HK23. In 1949 heeft Albertus de botter verkocht aan Willem Bootsma uit Lemmer die ermee, onder het nummer LE25, tot 1952 heeft gevist. Toen is de botter verkocht aan Willem van Triest die onder nummer EB23 de visserijgeschiedenis completeerde tot 1961, waarna het schip als recreatieschip in gebruik is gekomen.

Donderdag 29 juni rond 17:00 uur verwelkomen wij het schip bij het bottermuseum. Graag nodigen wij alle vrienden van het bottermuseum om hierbij aanwezig te zijn.

Ondersteun ook het bottermuseum en wordt vriend van ons!

Afbeelding: Vissers van Harderwijk, 2de van rechts is Jan Piek, foto: Ever van der Meer