Nieuws

Historische schepen varen in konvooi naar Turfvaartdagen

EOC
FVEN

Voorbereidend op de komende Turfvaartdagen in het weekend van 19, 20 en 21 augustus is er een nieuwe stichting in het leven geroepen: Stichting Historische Schepen Turfroute. De stichting heeft als doelstelling het stimuleren van het varen met historische schepen van het varend erfgoed op de Turfroute. Vanwege de turfvaartdagen op 19, 20 en 21 augustus in Appelscha is er dit jaar opnieuw een tocht georganiseerd.

Zaterdag en zondag 13 en 14 augustus wordt in Nij Beets een vlot te water gelaten. In het museum van Nij Beets is afgelopen weken een vlot gebouwd van bomen uit de bossen van Appelscha. Ze zijn met paarden uit het bos getrokken. Dit vlot wordt naar De Turfvaartdagen getrokken. Het vlot van zo’n vier meter breed zal tijdens de tocht worden bewoond net zoals vroeger: met een tentje erop, er wordt ook in geslapen en gegeten.

Alle dorpen die het konvooi aandoet ontwikkelden een programma rond de historische scheepsvloot als ze in de dorpen liggen aangemeerd.

Op dinsdag 16 augustus wordt er naar Gorredijk gevaren, waar allerlei activiteiten te doen zijn. Op woensdag 17 augustus komt het konvooi aan in Donkerbroek, waar oude tracktoren hun opwachting maken. Donderdag 18 augustus is er in Oosterwolde een middag met een braderie, kunst, cultuur en muziek. Vrijdag 19 augustus vertrekt de vloot richting Fochteloo Verlaat en in de avond bij schemer vertrekken de historische schepen naar de eindbestemming Appelscha, waar de schepen verlicht worden. De intocht zal sprookjesachtigzijn.

De website van de nieuwe stichting is nog niet klaar, maar er wordt hard aan gewerkt. Houdt daarvoor www.historicheschepenturfroute.nl in de gaten.

Kijk hier voor meer info over de Turfvaartdagen en de houtvaart 2022

Afbeelding: Turfvaartdagen