Nieuws

Het benodigde geld is binnen: de toekomst van de Luctor et Emergo is veilig gesteld

De laatste benodigde euro’s voor de restauratie van de Luctor et Emergo zijn binnen nu Noord-Beveland 2500 euro bijdraagt aan de kosten. Stichting Behoud Hoogaars voert de restauratie uit. Voor de restauratie van het schip is totaal 20.000 euro nodig. Verschillende instanties en overheden hebben dit bedrag (genoeg om de materialen van te betalen) bij elkaar gebracht. Vrijwilligers van Stichting Behoud Hoogaars doen al het werk.

De Luctor et Emergo is een Zeeuwse schouw. Een open boot die robuust genoeg is om in de ruwe Zeeuwse wateren te kunnen varen. De houten schouw werd in 1902 gebouwd in opdracht van toenmalig waterschap Schouwen en ging dienst doen als peilboot. Niet alleen in de wateren rondom Schouwen-Duiveland, maar ook rond Noord-Beveland.
Dijkval en veiligheid

De peilboot was essentieel voor de veiligheid van de dijken. Vanuit dit schip werd de diepte van de vooroevers gemeten en aan de hand van de gegevens kon men kijken of er risico was op dijkval of oeverval. Vanuit historisch perspectief was de boot dus van groot belang voor de veiligheid. Maar er is nog iets wat deze boot speciaal maakt en waarom het van belang is dat hij behouden blijft.

De boot is tot 1949 in eigendom gebleven van het toenmalige Waterschap. Daarna werd F. Priester uit Kloetinge eigenaar. En hij was nog de eigenaar toen in 1953, direct na de Ramp, de boot werd ingezet om evacués op te halen van Noord-Beveland. In 1980 erfde Sjaak Priester de boot van zijn vader en hij gaf het schip op zijn beurt in 2002 weer door aan zoon Jacco Priester. Hij emigreerde naar Canada en hij nam de boot mee. Maar door tijdgebrek wilde hij van de boot af, en zo keerde de Luctor et Emergo terug naar Zeeland. Stichting Behoud Hoogaars is nu eigenaar.

Lees het gehele artikel op de bron: PZC, alleen voor abonnees

Foto: de peilboot, © Stichting Behoud Hoogaars