Nieuws

‘Helft chartervloot virtueel failliet’

De uitbraak van het coronavirus treft de chartersector ongekend zwaar. ‘De helft van de vloot is virtueel failliet’, stelt directeur Paul van Ommen van de Vereniging voor Beroepschartervaart BBZ in Enkhuizen.

Het is volgens Van Ommen dramatisch. ‘Tot mei is alles geannuleerd en zijn alle inkomsten weg. En de annuleringen voor later in het jaar stromen ook al binnen.’ De problemen in de chartervloot zijn relatief groter dan in andere sectoren, omdat als onderliggend probleem de mogelijkheid ontbreekt om geld bij een bank te lenen. ‘De bankensector heeft ruim 10 jaar geleden in de financiële crisis de handen van de sector afgetrokken. Ze snapten ons niet, hadden geen verstand van de schepen en vonden de perspectieven te onzeker. Sinds die tijd investeren wij met huurkoop en crowdfunding in schepen.

‘Maar daar komen we er nu niet mee en de banken willen ons nu al helemaal niet. Daarom willen wij dat de overheid de banken nu gaat dwingen ons als klanten te accepteren. Dat er een soort Nationale Hypotheek Garantie, zoals die voor de huizenmarkt geldt, ook voor charterschepen komt. Er moeten nu kredietmogelijkheden voor de charterschippers komen. Als klanten, boekingskantoren, havens, keuringsinstanties en verzekeringen nu allemaal hun geld opeisen is de helft van de ondernemers failliet.’

Lees het uitgebreide artikel van Marja de Vet in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees