Nieuws

Half miljoen euro kwijt aan ‘vondst van de eeuw’, maar gaat de Kamper IJsselkogge weer ten onder?

Wat wordt het nieuwe thuis van de IJsselkogge? In het jaar dat Kampen knopen wilde doorhakken over de terugkeer van het wrak, blijft het soebatten met de ‘vondst van de eeuw’. Zelfs het bouwen van de meest sobere optie lijkt niet op tijd te lukken. De tijd is in het afgelopen sleuteljaar een grote tegenstander geworden. Het bouwen van een vitrine met klimaatbeheersing werd opnieuw 1 miljoen euro duurder. Het lukte niet om een keuze te maken voor de definitieve locatie van de IJsselkogge.

Doordat de conservering van het middeleeuwse handelsschip in Lelystad op schema loopt, houdt Kampen er serieus rekening mee dat het ‘icoon van de Hanze’ eerst wordt gestald in een tijdelijke opslag. De gemeente draait zeer waarschijnlijk op voor de nog onbekende meerkosten.

In 2013 wordt besloten het wrak te lichten, in 2016 komt het schip boven water en pas in 2020 start het eerste serieuze onderzoek naar een expositielocatie. Kampen zet in op de door toenmalig burgemeester Bort Koelewijn aangewakkerde koers van ‘deze kans mogen we niet laten glippen’ met een Hanze Beleefmuseum.

,,Heel herkenbaar dat initiatiefnemers vanuit enthousiasme hoog inzetten en geloven in een grootschalig plan. Totdat de realist gaat rekenen en onderzoeken en concludeert dat de droom nooit uitkomt. Sla geen weg in met als conclusie: hadden we dit maar nooit gedaan. Een gemeente moet faciliteren, niet ondernemen”, meent Lukken.

15 miljoen euro
Het themapark kost 15 miljoen euro. Jaarlijks zijn 300.000 bezoekers nodig om het rendabel te krijgen. ,,Dit plan onderzoeken is zonde van tijd en geld”, stelt Lukken. ,,Ten eerste omdat het een gigantische investering is: komt het geld ooit terug? Ten tweede omdat de markt voor bezienswaardigheden overvol is. Het moet héél bijzonder zijn willen mensen het waard vinden om (veel) voor te betalen en ver voor te rijden.”

Lees het gehele artikel met video op de bron: Stentor, alleen voor abonnees

Afbeelding: Een voorlopig schetsontwerp van een mogelijke expositie van de IJsselkogge op het Van Heutszplein in Kampen. © Architectenbureau Cepezed.