Nieuws

Gerestaureerd en al gaat de botter EB15 in Elburg te water

Boem! Het in Elburg talrijk opgekomen publiek schrikt even op, maar weet tegelijkertijd dat het carbidschieten de tewaterlating van de volledig gerestaureerde botter EB15 opluistert. Zojuist is de botter van de wal gegleden en veilig in het water beland. Luid getoeter en applaus.

Toeristen in Elburg, die speciaal kwamen kijken nadat ze de aankondiging van de tewaterlating hadden gezien. Maar ook de Elburgers zelf kwamen nieuwsgierig af op het nieuwste ‘oude’ exemplaar van de Botterstichting Elburg, de negende en compleet gerenoveerde botter van de stichting.

Na de tewaterlating stappen genodigden op de compleet gerestaureerde botter van de stichting. Uit omliggende voormalige Zuiderzeevisserij plaatsen liggen ook botters en kotters in de havenkom om de tewaterlating van de EB15 mee te maken. Een aantal van deze schepen vaart in het kielzog van de nieuw gerestaureerde botter mee voor deze eerste tocht het Drontermeer op.

Financiële steun
De renovatie van het varende monument is tot stand gekomen dankzij de financiële steun van de provincie Gelderland, het Prins Bernhard Cultuurfonds en andere fondsen, sponsoren en overige gulle gevers.

De provincie Gelderland kan overigens eerdaags een volgende subsidie-aanvraag voor een botterrestauratie verwachten, namelijk voor de restauratie van de EB25. ,,Die zouden we er ook aan toe willen voegen. Met ons leerwerkbedrijf van leermeester en timmerman Cees Leusink verrichten we prachtig werk. Het zou mooi zijn als we de volgende botter onder handen kunnen nemen”, zegt Margrieta Kroese van het PR-team Botterstichting.

Lees het gehele artikel met video op de bron: deStentor

Of bekijk de video op Facebook