Archeologie, Musea en Behoud

Gastschepen in Maritiem Museum Rotterdam

In het Rotterdamse Maritiem Museum ontdek je uniek varend erfgoed. Naast de eigen schepen en kranen nodigt het museum regelmatig andere unieke schepen uit om zich tijdelijk te presenteren aan de bezoekers. Van tallships tot de plastic sloepen van Plastic Whale en van een high tech solarboot tot patrouillevaartuig: je bent welkom aan boord!

31 JULI T/M 7 AUGUSTUS: PIETER BOELE TE GAST
De ‘Pieter Boele’ is een van de topstukken van het Maritiem Museum. Het is de enige nog bestaande Rijnstoomsleper. Het unieke schip heeft de historische haven van Dordrecht als vaste ligplaats maar zet regelmatig koers naar de Maritiem Museum Haven.

De ‘Pieter Boele’ werd in 1893 gebouwd op scheepswerf van Boele. Deze stoomsleper was ontworpen voor het trekken van sleepaken op de Boven-Rijn. Binnenvaartschepen hadden in die tijd vaak geen eigen aandrijving. Daarom werd vaak, in combinatie met andere schepen, een stoomsleper gehuurd voor de tocht over de rivieren. De ‘Pieter Boele’ was een van de laatste stoomslepers die in 1965 verdrongen werd door de opkomst van de huidige duwschepen. Bij scheepswerf Boele Bolnes blijft de stoomsleper daarna in de na vaart als directievaartuig. De ‘Pieter Boele’ is in bruikleen bij Stichting Dordt in Stoom waar vrijwilligers de ‘Pieter Boele’ onderhouden, zodat het schip kan blijven varen.

13 AUGUSTUS: DOCKYARD XIII TE GAST
De Dockyard XIII is een prachtig klein motortender dat bij de Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM) gebruikt werd als directiescheepje. Daarnaast werd het ingezet voor het overzetten van personeel van en naar de andere overs en havens van Rotterdam. Na de sluiting van RDM heeft het scheepje verschillende eigenaars gehad en uiteindelijk heeft in 2021 Eric van Emden het scheepje weten te redden van de sloop. Momenteel wordt de Dockyard XIII opgeknapt en zal straks ingezet worden voor de recreatievaart in Rotterdam.

Openingstijden: 13 augustus 12:00-16:30u

T/M 5 SEPTEMBER: TIME IS MONEY, DE LAATSTE PARLEVINKER VAN NEDERLAND TE GAST
Deze varende supermarkt uit 1962 is een begrip bij de Nederlandse binnenvaart en het summum van de parlevinkercultuur in Nederland. Vroeger deed de schippers en schippersvrouwen hun boodschappen vanaf hun eigen schip, want om het schip stil te leggen voor boodschappen, daa was er geen tijd voor. Boodschappen doen bij de parlevinker, de varende kruidenier, was veel sneller want het schip kwam gewoon bij het binnenvaartschip langszij. Eigenaar Wim van Hooren is een bekende in het schipperswereldje, hij vaart al 45 jaar rond met zijn parlevinker, eerst als supermarkteigenaar en sinds 2008 struint hij de Nederlandse wateren en nautische evenementen af. Time is Money is een oude bekende bij het museum, want van 2008 t/m 2012 lag het schip ook hier bij het museum.

Parlevinkers bestaan sinds ca 1930 en zijn kleine levensmiddelenwinkeltjes op het water. Het handelsgebied van de parlevinkers ligt voornamelijk rondom sluizen waar schepen moeten wachten om geschut te worden. Daardoor is er tijd om hen van levensmiddelen te voorzien.

In 2022 zullen er nog meer mooie en bijzondere schepen te gast zijn in onze museumhaven. We verwachten onder andere: zandaak ‘Door Gunst Verkregen’, en natuurlijk is deze zomer de ‘Pieter Boele’ weer te bewonderen in de haven.

Kijk hier voor meer info