Nieuws

Financiering terugkeer IJsselkogge niet zo eenvoudig

Een half miljoen euro binnenhalen via fondsen en sponsoren voor de terugkeer van de IJsselkogge naar Kampen, is een ‘pittige klus’, zegt verantwoordelijk wethouder Bas Wonink. Uit een eerste scan blijkt dat de mogelijkheden beperkt zijn.

Dat de kogge die in 2016 uit de IJssel werd getild na conservatie weer terugkeert naar Kampen, staat vast. Voor een sober onderkomen van het wrak is minimaal 1,5 miljoen euro nodig. De gemeenteraad ging daar vorig jaar oktober mee akkoord, maar stuurde de wethouder op pad met de dringende oproep om een half miljoen daarvan via externe partijen binnen te halen.

Niet kansrijk
,,Dat is echt een pittige klus, het kan nog wel eens moeilijk worden’’, zei wethouder Wonink tijdens een commissievergadering onlangs. Uit een eerste scan die is gemaakt door adviesbureau Bureau Buiten uit Utrecht, blijkt dat de mogelijkheden beperkt zijn. Het bureau heeft op een rijtje gezet welke subsidies en fondsen er zijn, maar een merendeel daarvan wordt met ‘rood’ of ‘oranje’ aangeduid als niet kansrijk of mogelijk kansrijk met aanvullende voorwaarden.

Het bureau heeft gekeken naar regelingen van de provincie Overijssel, vanuit het Rijk en de Europese Unie, maar ook naar private fondsen. ‘Er blijken niet veel regelingen te zijn die naadloos aansluiten bij de plannen’, schrijft het bureau in zijn advies.

Lees het gehele artikel op de bron: Stentor, alleen voor abonnees