Nieuws

Elburger botterstichting viert jubileum

EOC
FVEN

In het Leerbedrijf van de Botterstichting Elburg werd de jubileumeditie van magazine ‘Botter Proat’ plechtig overhandigd aan de burgemeester. Botterproat is ter ere van het 12,5 jarig bestaan gewijd aan het ontstaan van het Leerbedrijf.

Behalve het ontstaan komen ook de steun van de provincie Gelderland en sponsoren bij de bouw van de Botterwerf, de eerste restauratie in het Leerbedrijf, het Leerbedrijf anno 2024, stagiairs en het belang van het verder doorgeven van kennis en kunde aan volgende generaties aan bod.

Scheepsbouwmeester Cees Leusink mocht het eerste exemplaar van de ‘Botter Proat’ aan burgemeester Jan Nathan Rozendaal overhandigen. Burgemeester Rozendaal: “Het is fantastisch dat we dit jubileum hier mogen vieren. Iedere keer weer ben ik verbaasd dat jullie de subsidie rond weten te krijgen, het zijn hele bedragen. Dus namens de gemeente van harte gefeliciteerd met dit unieke project. Op deze manier lukt het de Botterstichting Elburg, met 200 vrijwilligers, om dit oude ambacht levend te houden voor nieuwe generaties stagiairs en ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”

“We zijn als provincie al heel lang betrokken bij vernieuwingstrajecten in dit gebied in Elburg”, vertelde Tom Pegels, die het woord voerde namens de Provincie Gelderland. “Het hele Leerbedrijf is van begin af aan een prachtig project geweest voor mij. De provincie vindt het restauratie ambacht – onder leiding van Cees die z’n werk als scheepstimmerman en praktijkopleider hier heel goed doet – heel belangrijk. En dat zal in de toekomst ook zo blijven.”

Bron: persbericht Elburger Botterstichting.