Nieuws

De stad Stralsund wil “Gorch Fock I” toch niet kopen

In een besloten zitting in Stralsund verwierp de gemeenteraad de geplande aankoop van het zeilende opleidingsschip “Gorch Fock I”. Dat zei een woordvoerder van de gemeente donderdagavond tegen NDR 1 Radio MV. Hij gaf geen redenen.

Met de aankoop van het voormalige zeilopleidingsschip wilde de Hanzestad Stralsund de “Gorch Fock I” permanent veiligstellen en behouden. Na een niet-openbaar deel van de vergadering, deelde de Voorzitter van het Parlement mee dat een voorstel voor de aankoop van het in 1933 gebouwde schip nog niet was aangenomen. De stad wilde de ruim 80 meter lange bark overnemen van de vereniging Tall Ship Friends.

Gorch Fock I zou dan de haven van Stralsund moeten verlaten
Aangezien de gemeente besloot de “Gorch Fock l” niet te kopen, zou dit het volgende kunnen betekenen: “Het herkenningspunt van Stralsund zou dit jaar de haven van de Hanzestad moeten verlaten omdat het schip en de tuigage niet langer veilig zijn”, zei burgemeester Badrow in een verklaring aan NDR 1 Radio MV. Maar hij wil de leiders van alle parlementaire fracties volgende week uitnodigen voor een vergadering en proberen “overtuigingswerk te doen”: “Ook al is het moeilijk, we kunnen het! Gorch Fock hoort tenslotte bij Stralsund zoals bier en marsepein.”

De toekomst van de “Gorch Fock I” blijft onzeker
Het schip zou grondig worden gerenoveerd en omgebouwd tot een begaanbaar, barrièrevrij museumschip. Vorig jaar beloofde de federale regering een financiering van 13,5 miljoen euro. Burgemeester Alexander Badrow (CDU) zei destijds met het oog op de toezegging: “Ik ben blij dat onze witte zwaan van de Oostzee binnenkort weer in al zijn schoonheid zal schitteren.” Hoe het schip verder gaat, is onduidelijk.

Bewogen geschiedenis van het zeilopleidingsschip
De “Gorch Fock” (I) is de minder bekende voorloper van het Duitse marine zeilopleidingsschip. De “Gorch Fock 1” werd in 1933 door Blohm+Voss in Hamburg gebouwd in slechts 100 dagen en voer onder de Duitse, Sovjet- en Oekraïense vlag alvorens in 2003 terug te keren naar Stralsund. In die tijd droeg het de naam “Towarischsch” (Kameraad).

De naam Gorch Fock gaat terug naar de gelijknamige schrijver. De “Gorch Fock 1” richtte in 1933 ook een scheepsklasse op, die in totaal zes schepen omvatte, waaronder het jongste zusterschip gebouwd in 1958 en het huidige zeilschip van de Duitse marine, dat ook de naam “Gorch Fock” draagt. Daarnaast waren ook de Amerikaanse Eagle, de Portugese Sagres II en de Roemeense Mircea zusterschepen.

Afbeelding: de Gorch Fock I in Stralsund, Wikipedia