Nieuws

De oude jol ziet er nu nog uit als een gatenkaas

Ze weten ondertussen waar ze aan begonnen zijn en er zitten al heel veel uren in het restaureren van de Staverse jol, maar voor een buitenstaander ziet het project in de tuin van Ed van den Dungen er nog steeds uit als gatenkaas. Je moet er volgens de twee mannen doorheen kunnen kijken. Dat is nu nog letterlijk het geval.

Tom van den Dungen wil allereerst even wat ophelderen, namelijk dat dit geen familieproject is. „We zijn een stichting, ’Behoud Westfriesche Jol’ en ik begrijp dat wanneer mensen denken dat het een familie-aangelegenheid is, dat ze misschien wat terughoudender zijn met sponsoring.”

BC15
Tom: „We hebben de jol gekocht met mast, giek, gaffel, zeilen, hij was echt compleet. De vondst van het visserijnummer, BC15, (BC staat voor Bovenkarspel) was natuurlijk een mazzeltje, een gelukje. Daar hoop je op. Meestal staat er in de spanten een werknummer gebrand of een bouwer heeft zijn initialen er in gezet, maar dat was niet meer te achterhalen, dat stuk is waarschijnlijk in de brandstapel beland. Met het visserijnummer kwamen we uit bij de visserijregistratie van 1911. Via via gingen we namen achterhalen aan wie de jol werd verkocht en hebben een aantal mensen gevonden via genealogie sites. Zo kwamen we achter de naam van de tweede en derde eigenaar. Uiteindelijk ben ik in Uithoorn bij zijn zoon op bezoek geweest. Hij had nog wat oude foto’s en veel fijne herinneringen.”

Lees het gehele artikel op de bron: NHD, alleen voor abonnees