Nieuws

De Groninger schipper én kunstenaar Geke Veldman toont ‘Noorderhaven van 1600 tot nu’

De Groninger kunstenaar Geke Veldman exposeert tot en met 19 maart bij DAD DesignStories aan de Oude Kijk in’t Jatstraat 60 te Groningen. Historie en heden vermengen zich in Veldmans werk: historische kaarten van Groningen, waaronder de kaart van Haubois uit 1643

Geke Veldman is al een groot deel van haar leven nauw verbonden met de Noorderhaven. Na haar opleiding tot beeldend kunstenaar aan Academie Minerva heeft ze de zeevaartschool in Delfzijl gedaan en sindsdien heeft ze altijd beide vakgebieden in haar werk verenigd. Vanuit de Noorderhaven voer zij met haar klipperaak De Verwisseling naar de Waddenzee, IJsselmeer tot aan de Oostzee toe en gaf zij aan boord teken- en schilderlessen. Nu is de valkflat Otto III in de Noorderhaven haar vaste plek waar zij woont en werkt als kunstenaar.

De Noorderhaven is de inspiratiebron voor haar werk.
Historie en heden vermengen zich in haar werk: historische kaarten van Groningen, waaronder de kaart van Haubois uit 1643, vormen vaak de basis, maar ook haar natuurlijke buren, de eenden en zwanen in het water, komen hierin regelmatig terug. Zo probeert zij het verleden met het heden te verbinden. Geke noemt zichzelf geen kunstenaar maar beeldend vormgeefster; voor haar collages gebruikt zij verschillende materialen en technieken door elkaar heen. Je zou haar wel de Robert Rauschenberg van de Noorderhaven kunnen noemen. Met haar werk wil Geke de verhalen over de Noorderhaven – en impliciet daarmee ook haar eigen levensverhaal – overbrengen op een nieuwe generatie.

DAD DesignStories, galerie en winkel voor Dutch Art & Design, aan de Oude Kijk in’t Jatstraat 60 Groningen.

Lees het gehele artikel op de bron: Gezinsbode

Afbeelding: Beeld van Geke Veldman