Nieuws

Dankzij deze historische zeetjalk is Museumhaven Leeuwarden nu helemaal af

Voor het eerst in het twintigjarig bestaan van de Leeuwarder Museumhaven zijn alle 28 aanlegplekken gevuld. Maandag arriveerden nieuwe bewoners met hun Groninger zeetjalk Res Nova. Nu wonen ze nog in de wijk Zuiderburen, maar straks zijn ze de nieuwe buren van het Pannenkoekenschip: Derk Jan Lange en Nynke Bruins met hun kinderen en hond wonen straks op de bijna 24 meter lange Res Nova. Dit schip uit 1895 arriveerde maandag vanuit Amsterdam in de Leeuwarder binnenstad.

Eerst de bedden eruit
,,We gaan eerst verbouwen’’, vertelt Nynke terwijl ze vanaf de Groninger zeetjalk uitkijkt op de Willemskade. Het schip is nog voorzien van bedden voor de chartervaart : ,,Die willen wij er graag eerst uit hebben.’’

Voor de Stichting Museumhaven is de komst van dit schip reden voor een feestje: zij werkt al sinds 2003 aan de inrichting. Doel is altijd geweest om de historische uitstraling van de oude binnenstad aan te kleden met varend erfgoed.

Vroeger was het unheimisch
Het begon in 2003 met beurtschip Stânfries X. Toen waren er 15 aanlegplekken die geleidelijk gevuld moesten raken met ‘museale bedrijfsvaartuigen’. Hierlangs werd een wandelroute aangelegd met bordjes die uitleg geven over de historie van ieder schip. Later kwam er uitbreiding tot 28 aanlegplekken : die zijn nu allemaal gevuld.

,,Er liggen hier pronkjuweeltjes’’, zegt havenmeester Robert Rinzema, die vanaf het begin bij de Museumhaven betrokken was. ,,Vroeger zeiden ze tegen ons: ‘je bent gek, daar wil toch niemand liggen?‘’ Toen zag het er inderdaad ‘unheimisch’ uit, weet Rinzema nog. Toch slaagden de initiatiefnemers erin het ene na het andere historische schip naar dit gebied te lokken. De sfeer werd geleidelijk aantrekkelijker. ,,Dit gebied heeft echt een enorme upgrading gekregen.’’

Lees het gehele artikel op de bron: LC, alleen voor abonnees

Afbeelding: de Res Nova, droogvallend op het Wad, foto: Naupar