Nieuws

Bomen bos Ermelo krijgen tweede leven bij de Botterstichting in Harderwijk

De bomen die in het bos van Ermelo worden gekapt, krijgen een tweede leven. De gemeente Ermelo heeft deze bomen, tegen een kleine vergoeding, verkocht aan de Botterstichting in Harderwijk.

Boswachter Henk Jan Zwart: “Het gaat om bomen die in het Eikenstrubbenbos vlakbij de Ermelosche Heide staan. Het lijken verschillende bomen doordat je allemaal verschillende stammen ziet, maar het is één boom want ondergronds zitten deze bomen aan elkaar vast”.

“De Eikenstrubben zijn ontstaan door hak hout beheer in het verleden. Rond 1900 zijn ze gestopt met het beheer en sindsdien zijn de bomen gaan groeien. De bomen die je ziet zijn bovengronds dus 120 jaar oud, maar ondergronds zijn de bomen 300, 400 of misschien wel 500 jaar oud”.

Stikstofprobleem
“De eiken sterven af door het stikstofprobleem. Door de stikstof ontstaan zure verbindingen in de bodem, waardoor kalk, magnesium en kalium niet meer beschikbaar zijn voor de bomen. Hierdoor worden de bomen sneller vatbaar voor parasieten en sterven af. De gemeente Ermelo is gaan zoeken naar een nieuwe bestemming en zodoende kwamen we bij de Botterstichting in Harderwijk uit”, aldus Zwart.

Tweede leven bij de Botterstichting
“Bij de Botterstichting hebben wij een enorm gebrek aan bepaalde typen stukken hout om de botters te restaureren”, vertelt Jelle van der Bij van de Botterstichting Harderwijk. “Het gaat hierbij om hout met bochten erin, en dus niet de standaard rechte boomstammen die je vaak ziet. Met speciale mallen hebben we de kromme stukken die we nodig hebben nagemaakt, en nu mogen we bij het kappen zijn om stukken hout uit te zoeken voor onze botters”.

Lees het gehele artikel op de bron: Harderwijkse zaken