Nieuws

Boek over de Nienke zeiljachten van Evert de Boer verschenen

Een interessant onderdeel van de recente geschiedenis van Nederlandse jachtontwerpen zijn de zeil- en motorjachten, die Evert de Boer (1912-1987) uit Delfzijl ontwierp. Over deze eigenzinnige ontwerper en zijn nog altijd aansprekende jachten is nu een boek verschenen ‘De bijzondere zeiljachten van Evert de Boer’, samengesteld en geschreven door Jan Jaap de Boer.

Het boek schetst een compleet beeld van het tot stand komen van de verschillende ontwerpen en bevat de achtergronden van de ontwerpen, bouwtekeningen, schetsen en foto’s. Ook de eigen verantwoordingen van Evert de Boer, over de technische en wetenschappelijke achtergronden van zijn overwegingen en gemaakte keuzen, zijn in het boek opgenomen.

De Boer vond de mode in jachtontwerpen te conservatief en met te weinig aandacht voor nieuwe, effectievere en meer comfortabele oplossingen, zoals de dooskiel of een zeilplan met een doorlopende giek. Deze brede dooskiel, met aan weerszijden daarvan zwaarden, combineert het veilig droogvallen met stahoogte in de kajuit en zorgt tevens voor een geringe diepgang terwijl er op goede zeileigenschappen niet wordt ingeleverd. Met zijn serie Nienke jachten ontwikkelde Evert de Boer een inventief ontwerp voor het veilig en comfortabel bevaren van de Wadden en andere getijdewateren.

In de zeilwereld is ‘de Nienke’ nog steeds een bekend begrip. De meest bekende ontwerpen zijn de Nienke II (vanaf 1964) en de Nienke III (vanaf 1970). Maar er varen ook nog exemplaren van varianten van het eerste kajuitjacht ontworpen in 1956, de Nienke 0. Daarnaast trekt de Girouette uit 1984 nog steeds de aandacht van watersporters door de fraaie lijnen.

Het boek beschrijft ook de ontwerp-filosofie van hun ontwerper. Tenslotte bevat het boek een lijst van nog varende schepen naar ontwerpen van Evert de Boer.

Het boek van 156 pagina’s (in kleur en met een hardcover) wordt uitgegeven in eigen beheer en is te koop voor € 20,00 (exclusief verzendkosten) door een mail te sturen aan josstruyk@gmail.com.