Nieuws

Blue Mermaid mag ook met vracht gaan zeilen

De Sea-Change Sailing Trust, eigenaar van het Britse zeilschip Blue Mermaid, heeft toestemming gekregen van het Maritime and Coastguard Agency om met het schip vracht van maximaal 110 ton te vervoeren, tussen Lowestoft en Sandwich – en op de Theems.

De stichting die training en onderwijs biedt aan jongeren en kwetsbare volwassenen, werkt samen met het in Brightlingsea gevestigde Essex Cement om vracht te vervoeren binnen het toegestane bereik. Sea-Change’s executive officer, Richard Titchener, zei: “Als je ergens op de Theems (of ergens tussen Lowestoft en Sandwich) cement nodig hebt, neem dan alsjeblieft contact met ons op. Je vermindert niet alleen de CO2-uitstoot, maar helpt ons ook bij ons werk om jonge mensen in nood op te leiden en te ontwikkelen.”

Eén volle lading per zeilschip kan het equivalent van 4 vrachtwagencombinaties van de weg halen. De stichting hoopt de service in de toekomst uit te breiden naar andere lichte vrachten.

De replica Blue Mermaid
De Blue Mermaid was een van de laatste Thames-barges die in 1930 werd gebouwd, maar tijdens de oorlog verloren ging. De replica is in 2019 gebouwd en geheel ontworpen om aan de behoeften van het goede doel te voldoen.
Blue Mermaid bestaat uit een stalen romp en dek en heeft de traditionele tuigage en dekken van een zeegaand zeilschip op de Theems, met basisvoorzieningen beneden. Ze is een breed en stabiel schip, perfect om mensen die nog nooit eerder hebben gevaren kennis te laten maken met hun eerste reis, en er is genoeg ruimte beneden voor wonen.

De Blue Mermaid voldoet aan alle veiligheidsvoorschriften voor het vervoeren van passagiers en wordt bemand door gekwalificeerd zeepersoneel dat ervaring heeft met het werken met jonge mensen en kwetsbare volwassenen. En nu ook om met vracht te varen op de Thames, enkele andere rivieren en een deel van de Noordzee.

Blue Mermaid was het eerste commerciële schip dat op de rivier de Theems opereerde en de gouden status kreeg in de Thames Green Scheme, en in 2022 ontving ze de ASTO Most Environmentally Friendly Sail Training Vessel of the year-prijs.

Kijk hier voor meer info over de Blue Mermaid