Buitenland

Amerikaanse en Australische archeologen ruziën over wrak van schip kapitein Cook

De zoektocht naar het wrak van het beroemde schip Endeavour, waarmee de Britse ontdekkingsreiziger James Cook in de 18de eeuw via de Stille Oceaan Australië bereikte, is uitgelopen op een ruzie tussen Australische en Amerikaanse archeologen.

De baas van het Australische maritiem museum, Kevin Sumption, verkondigde vandaag met stellige zekerheid dat onderzoek heeft uitgewezen dat het wrak voor de kust van Rhode Island ligt. Maar een organisatie van maritiem archeologen uit de Amerikaanse staat, waarmee het museum al ruim twintig jaar samenwerkt, is daar boos over.

Volgens de Amerikanen staat het nog niet onomstotelijk vast dat het bewuste wrak ook echt van de Endeavour is. Cook gebruikte dat schip voor zijn eerste expeditie naar Australië en Nieuw-Zeeland tussen 1769 en 1771, dus voor Australië is het historisch van groot belang. Cook kwam in 1770 in het gebied aan en legde er meteen beslag op namens de Britten. In het maritiem museum in Sydney is een replica van het schip te zien.

De Amerikaanse onderzoekers beschuldigen de Australiërs nu van ‘contractbreuk’ en noemen de bekendmaking voorbarig. Die is mogelijk ingegeven door “emoties of politieke motieven” van Australische zijde, staat in een verklaring van Kathy Abbass, het hoofd van de archeologen uit Rhode Island.

Lees het gehele artikel op de bron: NOS

Afbeelding: The Australian-built replica of James Cook’s HMB Endeavour Foto: Australian National Maritime Museum