Nieuws

Akkrum krijgt eigen sleepbootdagen

Akkrum krijgt zijn eigen sleepbootdagen. Een groep enthousiaste watersporters uit het dorp heeft de stoute schoenen aangetrokken en is druk bezig met de voorbereidingen voor het evenement. Op 9, 10 en 11 september wordt de eerste editie van het evenement ‘Sleepbootdagen Akkrum’ gehouden. Zo’n dertig schippers zijn uitgenodigd om hun sleepboten en opduwers aan het publiek te showen.

Gedurende de hele vrijdag arriveren de schepen in het dorp. Uiterlijk om 17.00 uur is de kade bij de spoorbrug gevuld met de schepen. ’s Avonds vanaf 20.30 uur begint het te schemeren en zullen de schippers de schepen met sfeervolle verlichting uitrusten.

Varend erfgoed
De schepen liggen zaterdagochtend vanaf 10.00 uur klaar voor de bezoekers van het evenement. ,,Het is zeker de moeite waard om een kijkje te nemen. We hebben een aantal schepen, die officieel geregistreerd staan als ‘varend erfgoed’ en zelfs schepen die als ‘varend monument’ ingeschreven staan. Sommige schippers zijn zelfs zo gastvrij om u aan boord uit te nodigen voor een kijkje in het schip zelf’’, vertelt Melissa Veenema van de organiserende commissie.

Trekproef in de spoorkolk
Bijzondere attractie zaterdag – om 13.00 uur – is de trekproef in de spoorkolk. Vanaf de kade zijn de inspanningen van de schippers goed te zien. Commentaar komt van Harm Piekema, een heuse sleepbootfanaat en -kenner. De trekproef wordt uitgevoerd door de kleinere opduwers, die onder andere ook gebruikt worden voor sleepklussen zoals tijdens de Gondelvaart in Aldeboarn.

De schippers en hun boten vertrekken weer in de loop van zondag 11 september 2022.

Lees het gehele artikel op de bron: Akkrum.net

Foto: sleepboten bijeenkomst in Zwartsluis, © WvD